De zomer is goed en wel voorbij en de temperaturen beginnen te dalen Met daarbij nog het feit dat ouders en kinderen opnieuw veel vaker in ruimten vertoeven waar veel komt samenkomt. Alle voorwaarden zijn dus vervuld voor een epidemie van lichte verkoudheden. Hebt u daar een hekel aan, leer dan onverwachte bondgenoten kennen: de probiotica.

Probiotica zijn goed voor het immuunsysteem
Probiotica zijn micro-organismen die in ons eigen lichaam leven (gewoonlijk in de darmen) en die substanties produceren die we nodig hebben, zoals sommige vitaminen. Zij stimuleren bovendien ons immuunsysteem, het geheel van de mechanismen die ons lichaam verdedigen tegen ziekten. Dit aspect van probiotica is soms wel verrassend - niet iedereen weet dat de darmen ons beschermen tegen ziekten -, maar is wel zeer belangrijk.
Onderzoeken als bewijs van de heilzame werking
Verschillende onderzoeken hebben de heilzame werking van sommige probiotica op het immuunsysteem bewezen. Niet alleen door het aantal afweercellen - onder andere de lymfocyten - in het bloed te tellen, maar ook op gebied van weerstand tegen de ziekte. Zo heeft een onderzoek, dat in 2005 uitgevoerd werd aan de Universiteit van Kiel, uitgewezen dat mensen die probiotica genomen hadden in de vorm van voedingssupplementen, minder te lijden hadden van verkoudheden en dat wanneer ze toch verkouden werden, de symptomen minder hevig waren en minder lang duurden. Het aantal dagen met koorts verminderde eveneens.
Clinical Nutrition, februari 2008