PUBLICITÉ

Probiotica goed voor uw afweersysteem

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2017 - 14h09
-A +A

De zomer is goed en wel voorbij en de temperaturen beginnen te dalen… Met daarbij nog het feit dat ouders en kinderen opnieuw veel vaker in ruimten vertoeven waar veel komt samenkomt. Alle voorwaarden zijn dus vervuld voor een epidemie van lichte verkoudheden. Hebt u daar een hekel aan, leer dan onverwachte bondgenoten kennen: de probiotica.

PUB

Probiotica zijn goed voor het immuunsysteem

Probiotica zijn micro-organismen die in ons eigen lichaam leven (gewoonlijk in de darmen) en die substanties produceren die we nodig hebben, zoals sommige vitaminen. Zij stimuleren bovendien ons immuunsysteem, het geheel van de mechanismen die ons lichaam verdedigen tegen ziekten. Dit aspect van probiotica is soms wel verrassend - niet iedereen weet dat de darmen ons beschermen tegen ziekten -, maar is wel zeer belangrijk.
 

Onderzoeken als bewijs van de heilzame werking

Verschillende onderzoeken hebben de heilzame werking van sommige probiotica op het immuunsysteem bewezen. Niet alleen door het aantal afweercellen - onder andere de lymfocyten - in het bloed te tellen, maar ook op gebied van weerstand tegen de ziekte. Zo heeft een onderzoek, dat in 2005 uitgevoerd werd aan de Universiteit van Kiel, uitgewezen dat mensen die probiotica genomen hadden in de vorm van voedingssupplementen, minder te lijden hadden van verkoudheden en dat wanneer ze toch verkouden werden, de symptomen minder hevig waren en minder lang duurden. Het aantal dagen met koorts verminderde eveneens.
 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/01/2017 - 14h09

Clinical Nutrition, februari 2008

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Regelmatig diarree? Zeven handige tips om ermee om te gaan Geüpdatet op 12/10/2016 - 10h41

Darmen die wat gevoeliger zijn voor voedselinfecties, het prikkelbaredarmsyndroom, een ontstekingsziekte van de darmen… Veel mensen krijgen regelmatig af te rekenen met diarree of hebben zelfs chronische diarree. Hoe gaat u ermee om?

Meer artikels