PUBLICITÉ

Probeer transvetzuren te vermijden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/02/2009 - 00h00
-A +A

Transvetzuren hebben een heel slechte reputatie. Terecht ook, want ze verhogen het risico op hart- en vaataandoeningen en op bepaalde kankers... Wat zijn transvetzuren precies? Hoe worden ze geproduceerd? En vooral, hoe kunnen we ze uit onze voeding houden? Wat moeten we met andere woorden doen om zo weinig mogelijk transvetzuren binnen te krijgen?

PUB

Vetzuren: cis of trans?

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten en komen voor in twee chemische vormen: de cis- en de transvorm. De onverzadigde vetzuren van het cistype zijn - kort samengevat - vloeibaar op kamertemperatuur en goed voor de gezondheid, in tegenstelling tot die van het trans-type. De cisvorm is de natuurlijke vorm, de transvorm is het resultaat van een aantal processen. De onverzadigde cisvetzuren worden met andere woorden door een aantal reacties omgezet in transvetzuren.

1) Hydrogenering:

Hydrogenering is een proces dat in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt wordt om plantaardige oliën die op kamertemperatuur normaal vloeibaar zijn te harden. Hydrogenering wordt in de eerste plaats toegepast om de textuur van de vetten beter te kunnen bewaren. Voor de voedingsindustrie zijn plantaardige vetten zo veel handiger te bewerken en als consument kun je ze zelfs smeren… Dit proces van hydrogenering heeft wel één groot nadeel. Het zet onverzadigde vetzuren niet alleen om in een trans-vorm, maar het zet ook een deel van de onverzadigde vetzuren om in verzadigde vetzuren. En van deze laatste is algemeen bekend dat ze cardiovasculaire aandoeningen in de hand werken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/02/2009 - 00h00

Chajès V. et coll., American Journal of Epidemiology, 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vetzuren: wat zijn uw eetgewoonten? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

We hebben allemaal onze kleine eetgewoonten, sommige zijn al iets minder goed voor onze gezondheid dan andere. Vetzuren ( vetten ) bijvoorbeeld zijn niet allemaal over één kam te scheren. Sommige zijn heel gezond, andere zijn net te mijden. Hoe gaat...

Vetten: kwantiteit en kwaliteit! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer...

Meer artikels