PUBLICITÉ

Privézwembad: tips om verdrinking te voorkomen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/08/2012 - 16h21
-A +A

In Frankrijk gebeurt er om de twee dagen een ongeluk in een privézwembad thuis of in de tuin.

Gemiddeld om de tien dagen is er zelfs één geval van verdrinkingsdood! Deze cijfers komen uit de nog lopende enquête « Verdrinking 2012 » van het Franse Instituut voor de bewaking van de volksgezondheid (Invs).

Ze tonen aan dat een actief en permanent toezicht essentieel blijft om verdrinkingsongelukken in het zwembad bij ons thuis te voorkomen!

PUB

409 gevallen van verdrinking in juni/juli 2012, waarvan 33 in een privézwembad

Cijfers over verdrinkingsongevallen in het zwembad:

* 8% gebeurt in een privaat gezinszwembad.

* 3% in een privézwembad voor collectief gebruik.

* 3% in een betalend publiek of privézwembad.

Volgens de voorlopige resultaten van de enquête « Noyade 2012 » van het Invs zijn er  tussen 1 juni en 26 juli 2012 maar liefst 409 verdrinkingsongelukken geregistreerd. 193 daarvan (of 47 %) gebeurden in zee en 60 (15%) in een zwembad  (alle types samen genomen). De andere ongelukken deden zich voor in stilstaande wateren, in stromen of in andere zwem- of badgelegenheden (bad, vijvers, enz.).

Gelukkig hebben niet al deze verdrinkingsongelukken een dodelijke afloop, maar in die periode zijn jammer genoeg toch 14 sterfgevallen in het zwembad opgetekend. En van de 33 verdrinkingsongevallen die zich in een privaat gezinszwembad hebben voorgedaan, waren er 9 (27 %) fataal. Bij de slachtoffers waren twee kinderen jonger dan zes jaar.

Bij de 60 verdrinkingsongevallen in het zwembad (alle types dooreen) ging het om 21 (of 35%) kinderen onder de zes jaar (13 jongens en 8 meisjes).

Frankrijk heeft heel strenge veiligheidsvoorschriften voor gezinszwembaden. Hoe valt het dan te verklaren dat er toch nog zoveel verdrinkingsongevallen zijn? Deze dramatische cijfers bewijzen in ieder geval dat het absoluut nodig is dat kinderen permanent onder toezicht van hun ouders staan. Dat geldt zeker in België, want bij ons bestaat nog geen enkele reglementering rond veiligheid in privézwembaden. 


Actief en permanent toezicht op kinderen door volwassenen

 • Blijf altijd bij uw kinderen als ze rond het zwembad of in het water zijn.
 • Verlies uw kinderen geen moment uit het oog. De krant lezen, telefoneren of een praatje slaan terwijl u met de rug naar het zwambad zit is dus uitgesloten.
 • Duid expliciet één volwassene aan die verantwoordelijk is voor het actieve toezicht
 • Anders rekent iedereen op de andere en kunnen er gaten vallen in de bewaking.
 • Zet een stok en een boei naast het zwembad  en zorg dat u de telefoon bij de hand hebt om indien nodig de hulpdiensten te bellen.
 • Leer uw kinderen zo vroeg mogelijk zwemmen.
 • Doe ze zo gauw ze in de buurt van het water komen bandjes om de arm (met het CE-merk en de NF-norm 13138-1) die aangepast zijn aan hun lengte, gewicht en leeftijd.
 • Blijf er permanent bij ook als ze die armbandjes om hebben.
 • Wees op uw hoede met boeien en andere drijvende materialen (luchtmatras, opblaasbootjes, zitboeien, enz.), want ze bieden geen bescherming tegen verdrinking.
 • Haal na het zwemmen alle drijvende voorwerpen uit het water (speelgoed, boeien, opblaasbare bandjes, enz.) en plaats eventueel de veiligheidsvoorziening.
 • Als u een vrijstaand zwembad hebt, haalt u na het zwemmen best het laddertje weg zodat niemand er nog in kan.

En als uzelf of een andere volwassene gaat zwemmen:

Ga niet te snel, maar geleidelijk aan in het water, zeker als het koud is en u net in de zon hebt gezeten of als u alcohol gedronken hebt (wat voor en tijdens het zwemmen trouwens af te raden is).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/08/2012 - 16h21

Preventiebrochure van het Franse Instituut voor  preventie en gezondheidseducatie (Inpes), « Mode d’emploi de la baignade », http://www.inpes.sante.fr/CFESBases/catalogue/detaildoc.asp?numfiche=1208 Instituut voor de bewaking van de volksgezondheid (InVS), enquête Noyade 2012, tussentijdse resultaten van 26 juli 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen: 13 adviezen voor veilig zwemmen Gepubliceerd op 10/08/2014 - 18h13

Zwemmen, dé zomeractiviteit bij uitstek, doe je in zee, meren en in openbare of private zwembaden. Maar elk jaar worden meer en meer ongevallen opgetekend, in het bijzonder met kinderen. 13 veiligheidstips… om een zwempartijtje van uw kinderen leuk t...

Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Hygiëne in onze zwembaden Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h01

Publieke zwembaden moeten aan strenge normen voldoen op het gebied van hygiëne. Toch bestaan er enkele risico's waar iedereen die geregeld of af en toe gaat zwemmen weet van moet hebben.

Meer artikels