PUBLICITÉ

Prionen in Luik

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00
-A +A

De Universiteit van Luik heeft een researchcentrum geopend dat toegankelijk is voor alle wetenschappers die onderzoek doen naar prionziekten. Prionen zijn onder meer verantwoordelijk voor de dollekoeienziekte bij dieren en de ziekte van Creutzfeldt-Jacob bij de mens.

PUB
Overzicht

Sinds de eerste gevallen van de dollekoeienziekte in het Verenigd Koninkrijk, nu ongeveer 15 jaar geleden, en de beschrijving van Stanley Prusiner die hiervoor in 1997 de Nobelprijs kreeg, zijn de prionen geen onbekenden meer. Ieder van ons heeft normale prioneiwitten, maar om een nog onbekende reden kunnen deze eiwitten veranderen - wellicht onder invloed van een abnormaal eiwit - waardoor een kettingreactie op gang komt. Na meerdere jaren leidt dit tot hersenletsels. België beschikte nog niet over een centrum waar alle onderzoeken konden worden gecentraliseerd. Evenmin kon men optimale onderzoeksomstandigheden garanderen (??).

Steeds nuttiger

Dit centrum er nu wel, want de Universiteit van Luik heeft onlangs het Centre de recherche sur les protéines prions ingehuldigd/in gebruik genomen. Het project vergde een zware investering van 1750000 euro.Het centrum zal volledig gewijd zijn aan de studie van prionziekten, zowel bij dieren als bij de mens. Tot dusver werden in ons land enkele tientallen gevallen van dollekoeienziekte gemeld. Tot dusver werd bij de mens nog geen enkel geval van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob met de nieuwe variant gerapporteerd. Toch speuren wetenschappers reeds jaren zeer aandachtig naar het eerste geval. Dit centrum zal het onderzoek beslist ten goede komen. Dit is zeer belangrijk, want in de toekomst zal men (wellicht) nog andere gelijkaardige ziekten ontdekken die momenteel nog niet gekend zijn.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00 Naar een persmededeling van de Universiteit van Luik
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dolle koeien en de mens Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

Enkele maanden geleden was de dolle-koeienziekte het gespreksonderwerp bij uitstek. Nu horen we er minder over, maar de dolle-koeienziekte is zeker nog niet verdwenen...

Tularemie: besmette prairiehonden? Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Prairiehonden zijn sympathieke knaagdieren van dezelfde familie als de eekhoorns (Sciuridae). Prairiehonden leven in Noord-Amerika in grote grasvelden. Ze worden in ons land geïmporteerd, samen met de ziekten waaraan ze lijden.

Meer artikels