PUBLICITÉ

Prikkelbare darm: vezels zijn belangrijk!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/08/2002 - 00h00
-A +A

Het prikkelbare-darmsyndroom is een zeer frequente aandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogde prikkelbaarheid van de dikke darm. De spasmen zijn pijnlijk, maar de ziekte is niet ernstig en leidt zeker niet tot kanker of een andere ernstige darmaandoening. Toch moeten het syndroom worden behandeld.

PUB

Spastisch colon of prikkelbare-darmsyndroom is soms zeer pijnlijk, maar illustreert duidelijk het verband tussen het psychisch of geestelijk functioneren en het somatisch of lichamelijk functioneren.Het prikkelbare-darmsyndroom is het gevolg van een overdreven reactie op stress.Spastisch colon wordt ook gedefinieerd als een psychosomatische ziekte. Dat betekent echter niet dat de patiënt zich de ziekte inbeeldt: de pijn is reëel. Dat betekent ook niet dat men er niets aan kan doen, integendeel.

Diverse tekenen

Een prikkelbare-darmsyndroom kan resulteren in:

  • constipatie met of zonder pijn,
  • diarree,
  • afwisselend diarree en constipatie.
Vooraleer een behandeling in te stellen, zal uw huisarts andere mogelijke oorzaken uitsluiten.
De behandeling houdt vervolgens rekening met de psychische component en de fysieke component. Emotionele factoren die een rol kunnen spelen, moeten worden opgespoord. Over het algemeen betreft het angstige personen met een buikpijn die uitstraalt naar de borstkas, waardoor ze nog banger worden. Vandaar het belang van een goede psychologische aanpak.

Eten en drinken!

Naast de “somatische” behandelingen moet men een vezelrijke voeding gebruiken en veel drinken.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/08/2002 - 00h00 Abécédaire de pédiatrie: Dr. E Sokal (Université Catholique de Louvain): http://www.pediatrie.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Last van een prikkelbare darm? Probeer eens probiotica Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h04

Het prikkelbare-darmsyndroom of prikkelbare-colonsyndroom is een spijsverteringsprobleem dat zeer veel voorkomt bij tieners en jongvolwassenen, vooral dan bij vrouwen. U kunt de buikpijn, winderigheid en de opeenvolging van diarree en constipatie bes...

FODMAP-beperkt dieet tegen prikkelbare darm Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Wat FODMAP is? Het is geen woord, maar een letterwoord dat staat voor een groep suikers. Die worden tegenwoordig als de - gedeeltelijke - oorzaak beschouwd voor de zo hinderlijke symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom .

Meer artikels