PUBLICITÉ

De prijs van geneesmiddelen: duidelijkheid, graag!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/01/2015 - 12h24
-A +A

Iedereen komt in de apotheek wel eens voor een onaangename verrassing te staan. We vragen naar een nieuw geneesmiddel dat de arts voor een goedaardige kwaal heeft voorgeschreven en op het moment dat er wordt afgerekend, moeten we tientallen euro’s neertellen die we eigenlijk voor iets anders hadden bestemd.

PUB

De prijs van geneesmiddelen: uw huisarts kan u erover inlichten

Op dat moment is het natuurlijk te laat om er nog met de huisarts over te spreken. Er resten dan maar twee opties die allebei onbevredigend zijn: we tellen de centen neer hoewel we die er eigenlijk niet voor hadden voorzien, of we verzorgen ons - tijdelijk - niet.

De oplossing zou natuurlijk zijn om de vraag van de geneesmiddelenprijs bij de (huis)arts aan te kaarten. Hij schrijft ze immers voor en bespreekt allicht ook andere belangrijke aspecten, zoals hoe u ze moet nemen en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Uw huisarts kent trouwens de prijs of kan die toch opzoeken.

 

De vraag wordt veel te weinig gesteld

Uit een recente studie blijkt nochtans dat maar heel weinig mensen met hun huisarts over de prijs van hun medicatie praten. Van de patiënten met een chronische ziekte - en die zien hun arts allicht regelmatig en hebben er daardoor vaak een vertrouwensrelatie mee -  wist amper 10% hoeveel hun geneesmiddelen zouden kosten voor ze naar de apotheek gingen. 20% verklaarde die informatie graag gehad te hebben.

 

Moeten we de artsen de schuld geven?

Natuurlijk niet! Er is nog een ander en nog sprekender cijfer dat de media gehaald heeft: amper 4% van de patiënten heeft het initiatief genomen om de huisarts naar de prijs van de voorgeschreven geneesmiddelen te vragen.

We hebben het hier al vaker gezegd: artsen zijn ook maar mensen. Dat wil zeggen dat er ook voor hen onderworpen zijn waar ze niet zo makkelijk over praten en dat kan ook geld zijn. Maar het betekent ook dat ze wel eens iets kunnen vergeten, of dat ze te weinig tijd hebben om het thema van het budget aan te kaarten. Dat valt per slot van rekening strikt niet onder hun verantwoordelijkheid. Ze zijn er om u te helpen met gezondheidskwesties, niet met geldkwesties! Als u dus nog eens een geneesmiddel voorgeschreven krijgt dat u niet kent, denk er dan aan om naar de prijs te vragen. Zo vermijdt u onaangename verrassingen bij de apotheker!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/01/2015 - 12h24
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geneesmiddelen: vriend of vijand? Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof genees...

Migraine: zes gouden regels om eindelijk verlichting te vinden! Gepubliceerd op 13/07/2016 - 16h20

Veel mensen hebben last van migraine en blijven er maar mee zitten. Deze hoofdpijn kan iemands leven serieus vergallen, hoewel er specifieke geneesmiddelen voor migraineaanvallen bestaan zoals triptanen. Maar hoe moet u deze medicijnen correct gebrui...

Meer artikels