PUBLICITÉ

Preventieve tandzorg bij kleine kinderen

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 27/03/2012 - 14h17
-A +A

Net als op de definitieve tanden kan er zich ook op de melktanden cariës vormen. Dat proces kan bij een samenloop van factoren al heel vroeg beginnen, zo gauw een baby zijn eerste tandjes krijgt.

PUB

Tandpreventie bij kinderen: mond- en tandhygiëne

 • Gebruik van een kompres
  Rond 6 maanden komen de eerste melktanden erdoor en kunt u de tandjes schoonmaken met een kompres dat is nat gemaakt met mineraal water of fysiologisch serum. Wrijf er zachtjes mee over alle vlakken van alle tanden.
 • De eerste poetsbeurt
  Vanaf 18 maanden worden de tandjes ‘s avonds net voor het slapengaan gepoetst. Maak er een ritueel van. Zet uw kindje aan de wastafel, als het kan voor een spiegel, en met u of uw partner erachter. De voorkeursmethode voor het tanden poetsen bij kleine kinderen is om telkens een vierde van de mond te nemen. Zet de tandenborstel horizontaal op de tanden en beweeg ermee naar voren en naar achteren. De bedoeling is dat u voor elke kant tot tien telt, maar bouw dat wel geleidelijk aan op. Geef de handeling iets speels en zing er bijvoorbeeld een liedje bij als aftelrijmpje. Vanaf drie jaar gebeurt het poetsen twee keer per dag, telkens na de belangrijkste maaltijd.
 • De roltechniek
  Vanaf 6 jaar kan een kind dezelfde methode van poetsen van de volwassenen beginnen te gebruiken, maar wel met een aangepaste tandenborstel en aangepaste tandpasta (kleine kop en fluorgehalte van 1400 ppm).
 • Manuele of elektrische tandenborstel?
  Er zijn tegenwoordig heel goede elektrische tandenborstels (kleine kop, cirkelvormige roterende beweging) in de handel te krijgen voor dagelijks gebruik. Maar kinderen moeten de manuele technieken wel eerst goed onder de knie hebben om ze goed te kunnen gebruiken. Dit type van tandenborstel is dus enkel aan te raden voor kinderen die al goed overweg kunnen met het poetsen en die een goede mond- en tandhygiëne hebben.

 

Goede eetgewoonten om cariës te voorkomen

Geef uw kindje niets te eten tussen de maaltijden door. Bouw de voedseldiversificatie uit en leer het zelfstandig eten (eten met een lepel en drinken uit een glas). Zo zorgt u voor een evenwichtige voeding die cariës helpt voorkomen.

Bij kinderen van 6 maanden tot 3 jaar moet u extra aandacht schenken aan flesjes met gezoete vloeistoffen. Ze worden de kinderen vaak in de hand gestopt en kunnen vroegtijdige cariës veroorzaken. Bij wat oudere kinderen zijn gesuikerde dranken, snoep of hartige tussendoortjes tegen de honger of voor de buis schadelijk voor de tanden.

Als uw kind geneesmiddelen moet krijgen, geeft u ze het best voor het tandenpoetsen. Ze zijn namelijk vaak sterk gezoet.

 

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 27/03/2012 - 14h17 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 27/03/2012 - 14h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tandproblemen voorkomen bij kleine kinderen Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Zowel melktanden als 'definitieve' tanden kunnen schade lijden. Het proces kan beginnen van zodra de eerste tandjes opduiken bij de baby, in bepaalde omstandigheden. Melktanden zijn tijdelijk. Hun levensduur is beperkt, maar dat neemt niet weg dat ze...

Cariës behandelen zonder te boren? Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Als we last hebben van cariës, holt de tandarts de gaatjes in de tanden eerst wat dieper uit met een boor om ze schoon te maken zodat hij ze kan vullen. De ingreep is niet van de leukste. Maar misschien kunnen we ook zonder boor…

Meer artikels