PUBLICITÉ

Preventieve maatregelen tegen vervuiling binnenshuis

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/05/2009 - 00h00
-A +A

Onze activiteiten, de inrichting van ons huis, de meubels, de schoonmaak, herstellingen... zijn allemaal bronnen van binnenhuisvervuiling. U vindt hieronder een aantal preventieve maatregelen om de luchtkwaliteit in onze woning te verbeteren en om onze gezondheid te beschermen.

PUB

Onderhoud en dagelijks leven


Huishoudproducten bevatten heel wat chemische stoffen die toxisch kunnen zijn en die kunnen leiden tot vergiftiging, brandwonden, allergieën, ademhalingsproblemen…

In de praktijk:
Na elke schoonmaakactiviteit in huis, moet u goed verluchten.
Beperk de hoeveelheid onderhoudsproducten tot het minimum.
Verminder de gebruikte hoeveelheden. In elk geval mag u nooit meer gebruiken dan vermeld staat op de gebruiksaanwijzing.
Vermeng onderhoudsproducten niet met elkaar.
Gebruik geen huishoudproducten in sprayvorm.
Vermijd ontgeurders, omgevingsparfums, geparfumeerde kaarsen en wierook.
Bewaar uw producten buiten bereik van de kinderen en bij voorkeur in een goed verluchte ruimte.
Als u uw planten behandelt, doe het dan buitenshuis en zet ze daarna niet meteen weer binnen. Is dat onmogelijk, verlucht de ruimte dan goed tijdens en na de behandeling.

Vocht en schimmelvorming


Schimmels kunnen toxisch zijn en leiden tot een allergisch risico. Deze risico's mogen zeker niet verwaarloosd worden. Waterlekken en -insijpelingen, de keuken, de badkamer of doodeenvoudig drogende kleren aan de wasdraad zijn allemaal vochtigheidsbronnen die schimmelvorming mogelijk maken.

In de praktijk:
Ga op zoek naar elke bron van vochtigheid en voer de werken uit die nodig zijn voor de herstelling (waterinsijpeling, lekken, waterschade, warmteverlies…).
Verwijder elk spoor van schimmelvorming.
Zet na een bad of een douche de vensters helemaal open. Doe hetzelfde nadat u gekookt hebt en tijdens het drogen van de was.
Gebruik de deksels wanneer u kookt of zet de dampkap aan.
Hang de was buiten om te drogen of hang alles in een goed verluchte ruimte.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/05/2009 - 00h00 Persdossier van het Frans nationaal instituut voor preventie en gezondheidsopvoeding (Inpes, Institut national de prévention et d'éducation santé), maart 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling ! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h32

Goede voornemens... Hier is er eentje waaraan u zich gemakkelijk zult kunnen houden en dat bovendien goed is voor de gezondheid . Toch zijn er nog veel mensen die er geen rekening mee houden: zet de ramen open, het is goed voor uw gezondheid !

Gezond wonen: is uw woning toxic-free? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 15h02

Onze woningen zitten vol synthetische materialen en chemische producten. Maar met enkele inspanningen en vooral door onze gewoonten te veranderen, kunnen we de binnenluchtvervuiling verminderen. En u? Hebt u thuis de juiste reflexen?

Meer artikels