PUBLICITÉ

Preventie van de ziekte van Alzheimer: hoever staan we?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 16/05/2006 - 00h00
-A +A

De ziekte van Alzheimer en dementie in het algemeen boezemen ons allemaal angst in. Vaak krijgen we de boodschap dat we er ons tegen kunnen beschermen. Maar wat zegt de wetenschap precies? We gingen dit aftoetsen bij prof. Laurence Ris, diensthoofd Neurowetenschappen aan de Universiteit van Bergen (Mons).

PUB

Tegen de ziekte van Alzheimer: risicoverlagend gedrag

In sommige gevallen worden bepaalde gewoonten aangeraden omdat ze het risico op de ziekte van Alzheimer zouden verlagen. Zonder evenwel de precieze redenen te kennen van dit gecombineerde effect, en zonder de zekerheid te hebben dat dit echt te danken is aan het gedrag in kwestie. Ziehier de populairste tips:

  • Regelmatig bewegen.
  • Uw brein trainen (meer bepaald: studeren en intellectueel stimulerend werk verrichten).

Personen die deze gewoonten aankweken, zijn minder gevoelig voor de ziekte van Alzheimer dan personen die ze nooit toepassen. De precieze oorzaak van dit beschermend effect is echter nog niet bekend.

Tegen de ziekte van Alzheimer: de hersenen beschermen

Wel staat vast dat gezonde hersenen beter bestand zijn tegen de ziekte van Alzheimer. Vandaar dat een goede preventie erin bestaat, alles te vermijden dat de hersencellen kan beschadigen:

  • Alcohol
  • Tabak
  • Wonen of werken in een zeer sterk vervuilde omgeving
  • Trauma’s (zware ongevallen, maar ook lichte, maar herhaalde schokken, zoals bij het boksen).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 16/05/2006 - 00h00

" Prévenir - Alzheimer, cancers, Infarctus et vivre en forme plus longtemps ", Drs Philippe Presles et Catherine Solano. Editions Robert Laffont, 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Claudine58

Beste,
Misschien kan dit artikel ook wel interessant zijn over alzheimer.

https://www.medblog.be/nl/article/25-pokerspelletjes-het-ultieme-wapen-…

Groeten
Claudine

PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Alzheimer: kan het geheugen terugkomen? Gepubliceerd op 10/12/2013 - 08h55

Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.

Leptine en de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 25/01/2010 - 00h00

Leptine is een hormoon dat veel belangstelling wekt bij de wetenschappers. Het grote publiek heeft vooral van leptine gehoord wegens het verband met obesitas. Onlangs hebben onderzoekers echter ontdekt dat er mogelijk ook een verband zou kunnen zijn...

Meer artikels