PUBLICITÉ

Preventie van diabetes: niets kan een dieet evenaren!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 14h32
-A +A

Diabetes type 2, wat dikwijls gepaard gaat met overgewicht, komt in de industrielanden steeds vaker voor. Een wijziging van de levenswijze (een dieet volgen en oefeningen doen), die gevolgd wordt door een soms zelfs een licht gewichtsverlies, is tegenwoordig de beste manier om op doeltreffende wijze diabetes te voorkomen.

PUB

Een dieet tegen diabetes

In de Verenigde staten werd bij 3000 mensen met een verhoogd risico op diabetes een uitgebreide studie gedaan op gebied van diabetespreventie. Drie groepen patiënten worden met elkaar vergeleken. De eerste groep werd aangemoedigd om vijfmaal per week een half uur fysiek actief te zijn met een middelmatige intensiteit. Dezelfde mensen moesten met een dieet beginnen, met de bedoeling na één jaar 7% van hun aanvankelijk gewicht te hebben verloren. De tweede groep kreeg het medicijn metformine toegediend en bij de leden van de derde groep was geen bijzondere behandeling voorzien.
 

Enkele kilo's verliezen levert al voordeel op tegen diabetes

Na één jaar hadden de meeste patiënten van de eerste groep hun doel bereikt op gebied van gewichtsverlies. Ze verloren gemiddeld 6,8 kg en verminderden dus hun risico op diabetes. Van de personen uit deze groep, die na 7 jaar gemiddeld 4,5 kg waren bijgekomen, bleek achteraf dat het risico op diabetes nog altijd verlaagd was ten opzichte van de beginsituatie. Het onderzoek leert ons dat de voordelen van een zelfs gering gewichtsverlies zich verschillende jaren laten gevoelen. Er zijn dus geen kleine voordelen!
 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 16/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 14h32

Knowler, W.C. The Lancet, oktober 2009.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h29

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen. De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten st...

Meer artikels