PUBLICITÉ

Prettige feesten voor onze honden en katten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 06/12/2005 - 00h00
-A +A

Het jaar loopt op zijn einde, met zijn traditionele feesten en dito winterkou. Maar opgelet voor eindejaarsbuffetten en kerstplanten: ze vormen een gevaar voor onze geliefde viervoeters!

PUB

Eindejaarslekkernijen

  • Ook bij dieren kan alcohol loop- en evenwichtsstoornissen veroorzaken. En bovendien ook spijsverteringsstoornissen zoals braken en buikpijn, met eetlustverlies tot gevolg. Ook al verdwijnen die klachten soms vanzelf, een dier dat alcohol heeft ingenomen, moet soms aan een infuus gelegd worden, om de schadelijke stof sneller te elimineren.
  • Wie Kerstmis zegt, zegt ook de onvermijdelijke kerststronk en dus chocolade. Velen onder ons verorberen die elke dag, maar voor honden is dat compleet af te raden. Chocolade bevat immers theobromine, die toxisch is voor honden. Hoe meer cacao de chocolade bevat, hoe gevaarlijker. Zo kunnen een paar gram zwarte chocolade diarree, maagzweren en braken veroorzaken. Bovendien kan de hond last krijgen van hartstoornissen, beven of stuipen. De symptomen ontstaan vijf tot twaalf uur na inname.
  • Kastanjes ten slotte bevatten tannines die diarree, braken en zelfs darmobstructies kunnen veroorzaken bij honden en katten.

Kerstbomen en kerstplanten

  • Typische kerstsierplanten zijn maretak en hulst. Maar opgelet: de bessen van beide plantensoorten zijn giftig. De symptomen van vergiftiging zijn: speekselvloed, diarree, braken en zenuwstoornissen. Bovendien leidt maretak ook tot hartstoornissen. Als het dier een hoge dosis heeft ingenomen en niet snel behandeld wordt, kan dit snel de dood tot gevolg hebben.
  • Kerstrozen (poinsettia) irriteren het spijsverteringskanaal van het dier en bij langdurig contact ook huid en slijmvliezen.
  • Ook kerstbomen kunnen ziekteverwekkers zijn voor onze dieren. Met name hun glazen bollen en lichtslingers kunnen snijwonden en elektrocutie veroorzaken.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 06/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vergiftigingen bij honden en katten Geüpdatet op 08/12/2004 - 00h00

Onze geliefde viervoeters kunnen niet altijd onderscheid maken tussen gezond en schadelijk voedsel! Soms zijn ze zo uitgehongerd of nieuwsgierig dat ze aan alles likken of knabbelen wat onder hun poten komt. Bepaalde producten houden echter bijzonder...

Meer artikels