Stressverschijnselen die bij de nog ongeboren baby kunnen optreden. Hoewel het aan de hand van onderzoekingen bij dieren onmogelijk is de definitieve conclusies omtrent menselijke gedragingen te trekken, weet men tegenwoordig dat bepaalde vormen van stress in de baarmoeder een nadelige invloed op de ongeborene uitoefenen.
Als de moeder kettingrookster is, bijvoorbeeld, is de toevoer van zuurstof naar de foetus niet optimaal, hetgeen tot een kleinere, lichtere baby leidt.
Een ontoereikende of onevenwichtige voeding van de moeder kan tot een te vroege geboorte leiden. Dit zijn allemaal uitstekend gedocumenteerde voorbeelden van de manier waarop fysieke stressfactoren de omstandigheden voor de foetus kunnen verslechteren.
De vraag welke uitwerking emotionele stress heeft, wordt van groot belang geacht, omdat de ingrijpende veranderingen die een zwangerschap met zich brengt meestal een emotionele belasting betekent.
Emotionele stress veroorzaakt bepaalde waarneembare fysieke reacties bij moeder en kind.
Als een zwangere vrouw van streek of angstig is zal de hypothalamus (deel van de tussenhersenen) via de hypofyse (hersenaanhangsel) enkele hormonen gaan uitscheiden die fysieke veranderingen in het lichaam veroorzaken:
- versnelde hartactie;
- transpiratie;
- snelle pols;
- verhoging van de bloeddruk.
Deze hormonen passeren de placenta en belanden in de foetale bloedstroom, zodat ze een duidelijke toename van het activiteitsniveau van de baby teweegbrengen.
Bij vrouwen die plotseling een heftige emotionele belasting moeten doorstaan is dit verschijnsel zo duidelijk dat de bewegingen van de foetus soms tienmaal zo intensief worden als normaal.
- Abortus
- Bijkomen tijdens de zwangerschap
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Eclampsie
- Een goede zwangerschap beleven
- Embryonale afwijking
- Geslacht van de baby
- Late zwangerschap
- Miskraam
- Moederschapsverlof
- Opvolging van de zwangerschap
- Tekenen van zwangerschap
- Toxoplasmose
- Tweelingzwangerschap
- Zwangerschap en alcohol
- Zwangerschap en bloedsomloop
- Zwangerschap en complicaties
- Zwangerschap en geneesmiddelen
- Zwangerschap en reizen
- Zwangerschap en schoonheid
- Zwangerschap en seksualiteit
- Zwangerschap en slaap
- Zwangerschap en sport
- Zwangerschap en tabak
- Zwangerschap en tanden
- Zwangerschap en vaccinatie
- Zwangerschap en vaderschap
- Zwangerschap en voeding
- Zwangerschap en werk
- Zwangerschap en ziekten
- Zwangerschap, misselijkheid en spijsvertering
- Zwangerschapsdiabetes
- Zwangerschapsstriemen
Tot dusver kon het geslacht van het kind in een vroeg stadium van de zwangerschap enkel met zekerheid worden bepaald door het afnemen van embryonale cellen, een onderzoek dat een miskraam kan veroorzaken. Maar nu bestaat er een nieuwe test, waarbij g...
Volgens een Amerikaanse studie zijn verkeersongevallen de belangrijkste oorzaak van traumatische dood van de foetus.
Moeders met een negatieve resusfactor moeten vaak voorzorgsmaatregelen nemen tijdens een zwangerschap, vooral als het niet de eerste is. Probleem: een mogelijke incompabitiliteit tussen de resusfactor van de moeder en die van de foetus. Wat gebeurt e...
Caroline is 38 jaar en 17 weken zwanger. Uit een bloedonderzoek blijkt dat ze een verhoogd risico heeft op een kindje met het syndroom van Down.