PUBLICITÉ

Prenataal onderzoek

Gepubliceerd op 14/02/2003 - 00h00
-A +A

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

PUB

1. Inleiding

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.De belangrijkste technieken en testmethoden voor het opsporen van afwijkingen die verband houden met in de familie voorkomende afwijkingen zijn :- analyse van het vruchtwater;- vlokkentest;- echografisch onderzoek;- foetoscopie, alsmede het nemen van een bloedmonster van de foetus;- analyse van het bloed op de aanwezigheid van alfa foetoproteïnen en/of het meten van het gehalte aan foetoproteïne in het vruchtwater om eventuele neuraalbuisdefecten vast te stellen.

2. Vruchtwaterpunctie

Bij deze methode wordt een beetje vruchtwater via een holle, door de buik- en baarmoederwand gestoken naald opgezogen voor een analyse. De analyse kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en waardevolle informatie geven over de foetus en over de eventuele aanwezigheid van een erfelijke afwijking. Als de test een afwijking aantoont kunnen de ouders desgewenst de zwangerschap laten beëindigen. Gelukkig is de uitslag in de meeste gevallen gunstig en kunnen de ouders veelal gerustgesteld worden. Dit is echter niet bij alle aangeboren afwijkingen mogelijk.Via vruchtwaterpunctie kunnen momenteel maar liefst 300 verschillende chromosomale afwijkingen en circa 90 erfelijke metabole defecten worden opgespoord. Veel van die afwijkingen zijn uiterst zeldzaam, maar in een relatief groot aantal gevallen wordt het Downsyndroom vastgesteld.Een gunstige uitslag is echter nog geen garantie dat de foetus geen enkele afwijking heeft. Het betekent alleen dat de baby niet aan een bepaalde aandoening zal lijden.Het is zeer de vraag of er ooit testmethoden kunnen worden ontwikkeld die 100 procent zekerheid geven dat de baby geen afwijkingen heeft. Omtrent de nauwkeurigheid en veiligheid van de vruchtwaterpunctie zijn van vele kanten twijfels uitgesproken, maar uit de resultaten van een aantal recente onderzoekingen blijkt dat het aantal ernstige complicaties als gevolg van een vruchtwaterpunctie zowel voor moeder als baby uiterst gering is.

Gepubliceerd op 14/02/2003 - 00h00 Medica Press
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Proefbuisbaby: toch enkele risico's Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Volgens een Amerikaanse en een Australische studie zou medisch geassisteerde bevruchting toch niet zonder risico zijn voor de toekomst van de kinderen. Proefbuisbaby's zouden tweemaal meer risico lopen op een laag geboortegewicht of aangeboren misvor...

Meer artikels