PUBLICITÉ

Prematuren: helpt lijfelijk contact tegen de pijn?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/05/2008 - 00h00
-A +A

Kangoeroeën is een methode waarbij het kind tegen het lichaam van een van de ouders aan gedragen wordt en er dus lijfelijk contact is. Kinderen die te vroeg worden geboren en zichzelf niet warm kunnen houden, blijven zo toch op temperatuur. Uit een recente studie blijkt nu dat het hen ook helpt om te vechten tegen de pijn.

PUB

Prematuurtjes: wonderen en martelaars tegelijk

Dankzij de vooruitgang van de geneeskunde worden almaar meer kinderen die te vroeg geboren worden, gered. Maar ook als ze gezond zijn, vragen prematuurtjes een heel specifieke verzorging. Hun huid is heel broos, hun zenuwstelsel is vaak nog niet helemaal ontwikkeld en ook hun longen zijn op het moment van de bevalling vaak nog niet genoeg ontwikkeld. Ook de geboorte zelf is vaak traumatisch. Het resultaat zijn kinderen die veel gevoeliger zijn voor pijn en die veel angstiger zijn dan kindjes die op het voorziene moment geboren worden. Nochtans hebben ze vaak heel pijnlijke medische zorgen nodig - bloedafname, sondes, vaak zelfs intubatie (inbrengen van een buisje in de luchtpijp)…

De kangoeroemethode

Kangoeroeën is meer dan je kind alleen maar koesteren. De baby wordt naakt, in verticale positie, tegen de blote huid van de ouders aan gedragen. Rond het kind wordt dan een deken geslagen. Op die manier wordt een situatie gecreëerd die heel dicht bij die van de zwangerschap komt: de temperatuur ligt dicht bij de normale lichaamstemperatuur en de kleine bewegingen die de ouder bij het ademen uitvoert, wiegen de baby en beschermen ook zijn huid. Ook de angst, zowel van de baby's als de ouders, vermindert. Door al die gunstige invloeden leden de baby's minder pijn. Dat was althans de indruk van de ouders en het verplegend personeel. Die bevinding moest nu ook nog wetenschappelijk worden bewezen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/05/2008 - 00h00 Pediatrics, www.webmd.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn slaapzakken te zwaar voor premature baby’s? Gepubliceerd op 15/09/2016 - 17h14

Een premature baby in een slaap- of trappelzak steken, heeft een nefaste invloed op zijn gedrag. Tot die conclusie komt een recente Franse studie. Hoe moeten we pasgeboren - en dus kwetsbare - kinderen dan te slapen leggen?

Meer artikels