PUBLICITÉ

Prediabetes: het signaal om actie te ondernemen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 14h36
-A +A

Bij prediabetes vertoont de patiënt nog niet de symptomen van diabetes, maar wel verhoogde glucosewaarden. Het signaal om in te grijpen en meteen iets aan de levensstijl te doen. Want al bij prediabetes lopen patiënten ernstige, medische risico's.

PUB

Type 2 diabetes volgt uit prediabetes

Prediabetes betekent dat de suikerwaarden hoger dan normaal liggen, maar nog niet voldoende hoog zijn om van diabetes te kunnen spreken. In ontwikkelde landen zou ongeveer een op zes volwassenen prediabetes hebben. Prediabetes is een overgangsfase naar type 2 diabetes. Het duurt ongeveer tien jaar voor mensen met prediabetes type 2 diabetes ontwikkelen.
Bij type 2 diabetes is het lichaam ongevoelig voor de werking van de insuline, de regelaar van het suikergebruik door de cellen. Bij type 1 diabetes scheidt de alvleesklier te weinig insuline af. Beide types kunnen op termijn het lichaam sterk verzwakken. Maar ook in de prediabetesfase lopen patiënten al heel wat medische risico's. Zo hebben ze een anderhalve keer zo grote kans op hartziekten en beroertes. Voor symptomen wordt verwezen naar de zelfde symptomen als voor diabetes, maar die minder sterk tot uiting komen: grotere dorst en honger, frequenter urineren, gewichtsverlies, vermoeidheid.
 

Overgewicht belangrijkste oorzaak prediabetes

Mensen ouder dan 45 jaar lopen een groter risico op prediabetes. Maar de belangrijkste oorzakelijke factor is overgewicht. De meest effectieve behandeling bestaat dan ook uit een gezondere levensstijl. Die vermijdt dat prediabetes zich ontwikkelt tot diabetes. Het is zelfs mogelijk de suikerwaarden in het bloed terug te brengen tot een normaal niveau.
Een Amerikaanse expertencommissie stelde onlangs een reeks praktische tips op om prediabetes een halt toe te roepen. Zo verliest u best 5 tot 10 procent van uw lichaamsgewicht, voert u minstens vijf dagen per week een half uur tot een uur een fysieke activiteit uit en kiest u voor een dieet met weinig vetten. Om de bloeddruk te verlagen, beperkt u het alcoholgebruik en het zoutniveau in uw maaltijden.
Als de gezondere levensstijl te weinig verbetering biedt, kunnen medicijnen van dienst zijn. Maar dan nog blijven een aangepast dieet en regelmatige lichaamsbeweging noodzakelijk. Ten slotte geven de Amerikaanse artsen nog de tip zich niet blind te staren op cijfers. Een verhoging van de suikerwaarde in het bloed mag dan de wetenschappelijke drempelwaarden niet overschrijden, toch vormt de verhoging op zich al voldoende aanleiding om actie te ondernemen.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 12/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 14h36

Center for Disease Control, "National Diabetes Fact Sheet", 2007. www.webmd.co

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Meer artikels