PUBLICITÉ

Power Plate, de ideale indoorsport

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2008 - 00h00
-A +A

Sporten zonder zich al te veel te vermoeien, is mogelijk dankzij de Power Plate. Deze trilplaat zou de mensen met veel zittende activiteiten kunnen aanzetten om tot actie over te gaan. Eigenlijk zou de Power Plate moeten gebruikt worden om de spieren te versterken alvorens over te gaan naar intensere sportbeoefening zoals joggen of zwemmen. Ze kan ook gebruikt worden in het kader van een revalidatieprogramma. De Power Plate heeft toekomst…

PUB

De Power Plate versterkt alle spieren, zelfs het hart!

De Power Plate is een trilplaat, een vibrerend platform, dat zo snel kan trillen dat de spieren veel meer aan het werk gezet worden dan tijdens een gewone oefening. Het aantal trillingen is "tot twintigmaal hoger" volgens de onderneming die de Power Plate in Frankrijk verkoopt. Het toestel heeft zowel wetenschappelijke als klinische tests ondergaan, waaruit blijkt dat oefenen met de Power Plate leidt tot meetbare positieve resultaten voor de cardiorespiratoire functies en tot een versterking van de spieren, de twee belangrijkste factoren die gewoonlijk de doeltreffendheid van fysieke activiteit kunnen bewijzen.
Maar opgelet: de oefeningen zijn gebaseerd op welomschreven houdingen en op voorwaarde dat de juiste acceleratiesnelheid (van de trillingen) wordt gehanteerd. Het spreekt dus vanzelf dat u een goede begeleiding nodig hebt, alleszins in het begin, voordat u regelmatig alleen aan de slag gaat.

Verschillende onderzoeken in ziekenhuizen tonen aan dat trainen op een Power Plate kan leiden tot een verbetering met 15 tot 20% van de longfuncties, wat vergelijkbaar is met de verbetering die bereikt wordt door een persoon met een sedentaire levensstijl die een klassieke sporttraining volgt.

Hoe kan de Power Plate heilzaam zijn voor het hartstelsel als men geen grote inspanningen moet leveren tijdens de oefeningen?

De Power Plate werkt indirect: door de spieren te laten werken, activeert ze de microcirculatie (de bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam), wat dan weer geleidelijk aan gevolgen heeft voor de hartactiviteit, en dat zonder al te veel inspanningen te moeten leveren. Daarom ook wordt de Power Plate vaak tijdens revalidatieprogramma's gebruikt ter versterking van het hart. Ook hier is begeleiding door een goed opgeleide trainer noodzakelijk. In het begin moet rustig geoefend worden en pas daarna, mag de intensiteit van de oefeningen geleidelijk verhogen. De Power Plate heeft ook een positief effect op onder andere cellulitis en osteoporose.

Men kan dus onthouden dat dit toestel ideaal is om de spieren zodanig te versterken dat men, als aanvulling bij of als vervanging van de Power Plate, een intensere en meer klassieke sport, zoals jogging, kan gaan beoefenen.
Wat de contra-indicaties betreft, is de lijst vrij lang. Vergeet niet dat de Power Plate niet bedoeld is voor zwangere vrouwen! En tot slot, wat de eventuele neveneffecten betreft, kan men onthouden dat ook hier een verergering van beender- en gewrichtsproblemen kan vermeden worden dankzij een goede begeleiding.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2008 - 00h00 Impact médecine, 30 juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels