PUBLICITÉ

De postpartumperiode: vaak staat de vrouw er alleen voor

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2012 - 17h30
-A +A

De zwangerschap en de bevalling worden met veel aandacht gevolgd, maar de periode vlak nadien moet het met veel minder belangstelling doen.

Bovendien wordt de verblijfsduur op de kraamafdeling steeds korter, waardoor de kersverse moeder het na de bevalling maar alleen moet zien te rooien thuis, zonder begeleiding.

PUB

Postpartumeriode: terug naar de normale toestand

De postpartumperiode is de periode waarin het organisme en de geslachtsorganen weer worden zoals vóór de zwangerschap.

Ze duurt tot zes à acht weken na de bevalling, tot de vrouw weer begint te menstrueren (tenzij ze borstvoeding geeft). Op fysiologisch vlak wordt deze periode gekenmerkt door de baarmoederinvolutie, de ontwikkeling van het endometrium (baarmoederslijmvlies), de herneming van de menstruele cyclus en het geleidelijke herstel van de bekkenbodemtonus.

 

De moeder-kindrelatie tijdens de postpartumeriode

Het eerste wat gerespecteerd moet worden, is de moeder-kindrelatie. Een baby mag niet zonder goede reden gescheiden worden van zijn moeder.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 21/02/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2012 - 17h30

FMC, le Quotidien du Médecin, 30 januari 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Miskraam: stress is de boosdoener! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Een spontane abortus vanaf de drie eerste weken van de zwangerschap is een veel voorkomend evenement dat deskundigen wensen te verklaren. Het lijkt erop dat een groot deel van de miskramen van tegenwoordig gewoon te wijten zijn aan stress bij de moed...

Borstvoeding is uitstekend! Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Van 1 tot 7 oktober heeft de Wereldweek van de Borstvoeding plaats. Dit jaar staat de week in het teken van het belang van exclusieve borstvoeding tijdens de eerste zes maanden, zowel voor de baby als voor de moeder.

Meer artikels