Blog : " Blog van de redactie "
Hoe kunnen we het aantal tienerzwangerschappen naar beneden halen? Misschien door tieners te doen beseffen hoeveel werk en aandacht een baby vraagt. Maar helpt het ook echt?

Een baby verandert je leven…
Een pasgeboren baby brengt hoe dan ook een heleboel beperkingen mee. De ouders moeten een serieus deel van hun vrijheid opofferen om de afhankelijkheid van de kleine baby het hoofd te kunnen bieden. Jonge mensen dat inzicht proberen bij te brengen, lijkt dus een logische stap om tienerzwangerschappen te vermijden. Als meisjes zouden weten wat het echt betekent om een baby te hebben voor ze aan kinderen beginnen, zouden ze zich vast zorgvuldiger tegen ongewenste zwangerschappen beschermen…
Op die gedachte is een programma opgebouwd waar in de Angelsaksische landen vaak gebruik van wordt gemaakt en waarbij jonge adolescenten een pop krijgen die alles doet wat een echte baby doet: ze huilt, ze moet eten krijgen en ververst worden en ze registreer de fouten van de virtuele ouders, zoals een kind dooreenschudden of het in een gevaarlijke houding te slapen leggen.
Grote verrassing
En toch… Uit een grootschalige studie die in Australië is gevoerd, blijkt dat deze poppen net het omgekeerde effect hebben. Van de meisjes die een pop gevraagd en gekregen hadden, brachten 8% voor hun twintigste verjaardag een kind ter wereld en lieten 9% voor die dag een abortus uitvoeren. Bij de meisjes die alleen voor een cursus seksuele voorlichting gekozen hadden, bedroeg dat cijfer respectievelijk 4 en 6%. De onderzoekers geven niet echt een verklaring voor het falen van die aanpak en we hoeden ons ook beter om hypothesen op te stellen. Laten we gewoonweg onthouden dat deze programma’s niet efficiënt lijken te zijn en dus beter niet worden gebruikt.