PUBLICITÉ

Pompoenen: in pole position in uw menu’s!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 30/10/2017 - 12h33
-A +A

We kunnen er niet omheen: het pompoenseizoen is begonnen. De hele herfst en winter kunt u ze op het menu zetten en zo profiteren van de vele gezondheidstroeven van deze groente.

PUB

Pompoenen: een heel grote familie

Pompoenen groeien over de hele wereld en in zowat alle klimaten. De plant stelt weinig eisen en is makkelijk te kweken. Ze brengt ook vrij veel vruchten op en de granen kunnen probleemloos gezaaid worden.

Pompoenen behoren tot de familie van de komkommerachtigen en die is enorm groot. De soorten verschillen door hun gewicht (er zijn heel kleine pompoenen, maar ook kanjers van wel 10 kg) en hun vorm: er zijn ronde, ovale, langwerpige en gebulte.

Pompoenen hebben allemaal een dikke en harde schil. Maar de kleur varieert van oranje tot groen en zelfs wit.

Het gemeenschappelijke punt van pompoenen is het vruchtvlees: het bevat heel veel water, is oranje - bij de ene soort wat feller dan bij de andere - en in het midden zitten de eetbare zaden.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zomerpompoen, met op kop de courgettes, en winterpompoen waar u een ruime keuze in hebt. Een overzicht van de bekendste variëteiten. 

Citrouille en potiron, de gewone pompoenen

 • Citrouille: is de bekendste pompoensoort dankzij de Assepoeskoets uit het verhaal van Charles Perrault. Deze soort wordt vaak verward met de potiron. De citrouille is rond; de potiron is ook rond, maar lichtjes afgeplat. Beide variëteiten hebben een heel harde schil. De schil van de citrouille is altijd oranje, die van de potiron varieert al naargelang van de subvariëteiten van oranje tot donkergroen. Het vruchtvlees van de citrouille is vrij rafelig, dat van de potiron niet. bij deze laatste is het vruchtvlees ook zacht en veel sterker van smaak. Het gemiddelde gewicht van deze twee Halloweentoppers is 5 kg. Maar gelukkig worden ze vaak in grote schijven verkocht.
   
 • Butternut of flespompoen: Deze variëteit werd lang niet in de handel gevonden, maar is nu helemaal terug. Ze is langwerpig met een lichtjes bolle basis, waardoor ze eruitziet als een soort uitgerekte peer. Deze pompoen is 20 tot 30 cm lang en weegt 1,5 tot 2 kg. Het oranjekleurige vruchtvlees zit verstopt onder een gladde, crèmekleurige schil en is heel zacht (vandaar de naam butternut, wat aan boter doet denken), zoet en heeft een lichte nootsmaak. 
   
 • Buttercup: Is niet te verwarren met de butternut! Het is een oude Amerikaanse, ronde en bekervormige variëteit, vandaar ook de naam. Ze is vaak gebult van vorm (met bovenaan een dopje) en de schil is heel verschillend: glad of met ribbels en van kleur groen of oranje. Maar het vaste vruchtvlees is altijd zacht van smaak. Het gemiddelde gewicht is 1,5 kg. 
   
 • Hubbard: Deze pompoen vormt één grote familie waarvan alle leden - het gemiddelde gewicht is 5 kg - een heel harde, geribbelde schil hebben. Alleen de kleur kan verschillen: er bestaan blauwe, groene en ook oranjerode. Sommige van deze pompoenen zijn ovaal van vorm, andere rond. Het vruchtvlees kan vrij droog zijn.
   
 • Giraumon turban of tulbandkalebas:  Is een relatief kleine pompoen van gemiddeld 1,5 kg en 15 tot 20 cm doorsnee. De schil is dun, maar heel hard, gebult en groen met strepen van diverse kleuren of met stippels. Het vruchtvlees van deze kalebas is verrukkelijk, tamelijk zoet en heeft een nootsmaak. 
   
 • Courge poivrée of acorn squash: Deze kleine  (700 g à 1,5 kg) ronde of gebulte pompoen heeft een gladde of geribbelde huid en is groen of oranje van kleur. Het zachte, licht vezelige vruchtvlees heeft een noot- en amandelsmaak met een lichte pepertoets. De smaak is veel geraffineerder dan die van de andere leden van de pompoenfamilie.
   
 • Delicata- en spaghettipompoen:  Ze lijken sterk op elkaar, want ze zijn allebei langwerpig en wegen 1 tot 2 kg. De delicata heeft een crèmekleurige schil met groene strepen, de spaghetti is oranje of geel. ­Het vruchtvlees is zacht van smaak. Dat van de spaghetti bestaat uit lange draden, vandaar ook de naam. 
   
 • Potimarron of Hokkaïdopompoen: Deze van oorsprong Japanse pompoen heeft een heel typische vorm die doet denken aan een tol. Al naargelang de variëteit zijn ze rood, felroze, groen of bronskleurig. Ze wegen 2 tot 3 kg. De koks in restaurants houden van het smaakvolle vruchtvlees met zijn duidelijke kastanjesmaak. 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 30/10/2015 - 09h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 30/10/2017 - 12h33

Jayaprakasam B, Seeram NP, Nair MG. Anticancer and antiinflammatory activities of cucurbitacins from Cucurbita andreana. Cancer Lett 2003 January 10;189(1):11-6.

Ribaya-Mercado JD, Blumberg JB. Lutein and zeaxanthin and their potential roles in disease prevention. J Am Coll Nutr 2004 December;23(6 Suppl):567S-87S.

Krinsky NI, Johnson EJ. Carotenoid actions and their relation to health and disease. Mol Aspects Med 2005 December;26(6):459-516.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Pompoen: een sprookje... ook op ons bord! Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h41

Binnenkort is het Halloween en kunnen we weer eens verdwalen in de wereld waarin de pompoen koning is. Maar deze groente van de familie van komkommerachtigen heeft meer dan alleen maar een symbolische betekenis. Het is ook een voedingsmiddel vol goed...

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Op het menu: courgette Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Zoals de naam duidelijk aangeeft, behoort deze groente tot de gemakkelijk te kweken familie van de pompoenen (courges in het Frans). En hoewel "courge" in de Franse spreektaal ook "lomperik" betekent, is deze term enigszins toepasselijk op de courget...

Meer artikels