PUBLICITÉ

Polyartritispatiënten mogen bewegen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/04/2013 - 16h26
-A +A

Lichaamsbeweging blijkt steeds meer wonderen te verrichten. Ze zou niet alleen hartziekten, zwaarlijvigheid en tal van andere, min of meer bekende kwalen tegengaan zoals borstkanker, maar ook goed zijn tegen reumatoïde polyartritis.

Tot dusver kregen polyartritispatiënten echter veeleer de raad om te zware inspanningen te vermijden.

PUB

Lichaamsbeweging is doeltreffend tegen reumatoïde polyartritis

Deze "bocht" is te danken aan de resultaten van een Nederlands onderzoeksteam dat 300 patiënten met reumatoïde polyartritis rekruteerde van gemiddeld 54 jaar, waarvan 80 % vrouwen.

De enen kregen de standaardbehandeling, terwijl de anderen een sportprogramma moesten volgen: twee sessies per week van één uur, met 20 minuten fietsen, een parkoers van 20 minuten om de spierkracht en de uithouding te bevorderen en 20 minuten een intensieve groepssport beoefenen (badminton, volley, basket, …). Uiteraard werden er vóór en na elke sessie altijd opwarmingsoefeningen en stretchoefeningen gedaan.

Na twee jaar follow-up bleken de ziektemarkers niet ongunstiger te zijn geëvolueerd in de sportgroep. Hetzelfde geldt voor de gewrichtspijn en -gevoeligheid en de dosissen van de onderhoudsmedicatie en de pijnstillers. Wel verbeterden de functionele capaciteiten van de actieve polyartritispatiënten aanzienlijk bij het lopen, het beklimmen van trappen, het uitvoeren van repetitieve taken enz. Bovendien stelden de auteurs vast dat de patiënten die het intensieve sportprogramma volgden, optimistischer waren en beter omkonden met hun ziekte.

Ook al zijn sommige methodologische aspecten omstreden, toch blijkt uit deze analyse dat polyartritispatiënten gerust mogen sporten zonder enig risico op verslechtering van reumatoïde polyartritis.

Binnenkort kunnen artsen hun meest gemotiveerde en motorisch minst beperkte polyartritispatiënten dan ook aanraden om een programma op maat te volgen.
En ook al levert zo'n programma niet de verwachte resultaten op voor de gewrichten, het is in elk geval goed voor de spieren, het hart en het moreel.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/04/2013 - 16h26

Jong Z. et coll., Arthritis Rheum., 48 (9) : 2415-2424, 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Reuma: ernstiger bij rokers Gepubliceerd op 04/04/2013 - 15h37

Reumatoïde polyartritis is een reumatische ontstekingsziekte die vooral de gewrichten van de ledematen aantast , meestal deze van de handen en de pols. Deze aandoening kent een onvoorspelbaar verloop met onregelmatige remissieperioden. Maar er is een...

Sport in de strijd tegen reumatoïde polyartritis Gepubliceerd op 15/09/2014 - 12h33

De spectaculairste behandelingen zijn niet altijd de doeltreffendste. Sport speelt vaak een belangrijke rol in de behandeling van een ziekte. Dat geldt niet alleen voor de dagdagelijkse kwaaltjes, maar ook voor ernstiger ziekten zoals reumatoïde poly...

Meer artikels