PUBLICITÉ

Pollenallergie, maar welke pollen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2017 - 10h20
-A +A

Duizenden Belgen hebben een groot deel van het jaar last van allergische rinitis. Deze erg hinderlijke aandoening wordt onder meer veroorzaakt door een allergie voor pollen of stuifmeel. Maar welke planten lokken deze allergieën precies uit? En hoe kunnen we de planten - of beter hun pollen - vermijden?

PUB

Allergie voor voorjaarspollen: berk, haagbeuk en es

Van alle voorjaarsplanten bevat de berk de meeste allergene stoffen. Deze mooie bomen met hun witte schors verspreiden gigantische hoeveelheden stuifmeel via de lucht en zijn in België de grootste allergieverwekkers onder de bomen. Goed om te weten: de bestuiving gebeurt op het ritme van de planten en verschilt dus van jaar tot jaar. Ook het moment van de allergische reacties kan dus variëren.

Het stuifmeel van de berk en de haagbeuk zit tussen eind maart en eind april in de lucht, dat van de es vaak al iets vroeger, vanaf half maart.

Welke zones moet u vermijden om in het voorjaar te ontsnappen aan allergieën?

  • Berken komen veel voor in bossen. Aan zee zijn ze veel minder te vinden. Een kort verblijf aan de kust in het voorjaar kan allergielijders dus veel leed besparen.

  • De haagbeuk groeit in bossen, struikgewas en in hagen.

  • De es is vooral in bossen te vinden.

 

Allergie voor zomerpollen: alsem, kastanjeboom en grassen

De grassen lopen in deze categorie duidelijk op kop. Ze zijn bij ons de grootste leveranciers van stuifmeel in de lucht en het grassenseizoen duurt lang, normaal van eind mei tot eind juli. Maar ook het stuifmeel van de kastanjeboom bevat heel wat allergene stoffen, ook al is het in kleinere hoeveelheden aanwezig (tussen half juni en eind september). En dan is er nog alsem, een sterk verspreid onkruid dat almaar meer oprukt. Het verspreidt zijn stuifmeel voornamelijk in augustus.

Welke zones moet u vermijden om in de zomer te ontsnappen aan allergieën?

  • Alsem groeit in wegbermen of op onbewoond of slecht onderhouden terrein.

  • De kastanjeboom is te vinden in lagere zones van bossen, maar vaak ook in parken of lanen.

  • Grassen komen natuurlijk voor in velden met gewassen, maar ook in alle weiden en in wegbermen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/03/2012 - 11h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/04/2017 - 10h20

www.airallergy.be

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Help: de hooikoorts is weer in het land! Geüpdatet op 03/05/2010 - 00h00

De lente is een 'laatbloeier' dit jaar. Daar zit echter ook een goede kant aan, want personen met een allergie en in het bijzonder met hooikoorts bleven op die manier een paar weken langer gespaard van hun vervelende symptomen. Maar nu is er geen ont...

Meer artikels