Twintig jaar geleden had men nooit durven hopen dat poliomyelitis uitgeroeid zou zijn in Europa. Als we de specialisten mogen geloven, is dit nochtans het geval. Maar dat is geen reden om de vaccinatie tegen polio te verwaarlozen!

Na pokken, een ziekte die in onze contreien reeds lang verdwenen is, is nu ook poliomyelitis uitgeroeid. Het is een echte overwinning op een virus dat tientallen miljoenen slachtoffers heeft gemaakt en miljoenen mensen heeft gedood. Maar sinds 1998 werd geen enkel geval van polio meer geregistreerd. Het laatste slachtoffer was een 2-jarige jongen uit Oost-Turkije. Hij had de ziekte 2 jaar voordien opgelopen, toen hij nog niet gevaccineerd was, en is helaas verlamd gebleven.
Importziekte
In dit artikel is enkel sprake van gevallen van de ziekte die bij ons werden opgelopen, want er worden nog steeds gevallen geïmporteerd door migranten. Vorig jaar werden meerdere geïmporteerde gevallen ontdekt bij reizigers: allen waren afkomstig uit India, waar de ziekte nog endemisch (voortdurend aanwezig) is. Vaccinatie tegen polio blijft dus noodzakelijk om verschillende redenen:
- Ze beschermt de gevaccineerde personen.
- Ze breidt de vaccinale dekking uit tot een groot deel van de bevolking.
- Deze dekking beschermt ook niet-gevaccineerde personen.
- Belangrijker nog, door een veralgemeende vaccinatie kan men de verspreiding van het virus beperken (accidentele import).
We herinneren eraan dat het in België gaat om de enige vaccinatie die bij wet verplicht is. Het vaccinatieschema werd trouwens gewijzigd: het vaccin wordt in 5 doses geïnjecteerd op de leeftijd van 2, 3, 4, 13-14 maanden met een rappel op de leeftijd van 6 jaar. |