PUBLICITÉ

Polio uitgeroeid, of toch niet?...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 29/10/2002 - 00h00
-A +A

Twintig jaar geleden had men nooit durven hopen dat poliomyelitis uitgeroeid zou zijn in Europa. Als we de specialisten mogen geloven, is dit nochtans het geval. Maar dat is geen reden om de vaccinatie tegen polio te verwaarlozen!

PUB
Overzicht

Na pokken, een ziekte die in onze contreien reeds lang verdwenen is, is nu ook poliomyelitis uitgeroeid. Het is een echte overwinning op een virus dat tientallen miljoenen slachtoffers heeft gemaakt en miljoenen mensen heeft gedood. Maar sinds 1998 werd geen enkel geval van polio meer geregistreerd. Het laatste slachtoffer was een 2-jarige jongen uit Oost-Turkije. Hij had de ziekte 2 jaar voordien opgelopen, toen hij nog niet gevaccineerd was, en is helaas verlamd gebleven.

Importziekte

In dit artikel is enkel sprake van gevallen van de ziekte die bij ons werden opgelopen, want er worden nog steeds gevallen geïmporteerd door migranten. Vorig jaar werden meerdere geïmporteerde gevallen ontdekt bij reizigers: allen waren afkomstig uit India, waar de ziekte nog endemisch (voortdurend aanwezig) is. Vaccinatie tegen polio blijft dus noodzakelijk om verschillende redenen:

  • Ze beschermt de gevaccineerde personen.
  • Ze breidt de vaccinale dekking uit tot een groot deel van de bevolking.
  • Deze dekking beschermt ook niet-gevaccineerde personen.
  • Belangrijker nog, door een veralgemeende vaccinatie kan men de verspreiding van het virus beperken (accidentele import).
Om tot dit resultaat te komen hebben 51 landen samengewerkt en deelgenomen aan een massale vaccinatiecampagne. Niet alleen het noordelijk deel van Europa, maar ook het Middellandse-Zeegebied heeft aan de campagne deelgenomen aangezien polio endemisch is in deze gebieden. Tussen 1995 en 1998 kregen 60 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar twee doses van het vaccin.De eradicatie van de ziekte in een regio is om meer dan één reden een overwinning. Het betekent dat de druk van de ziekte en haar dramatische gevolgen verminderd is. Bovendien betekent dit dat eradicatie mogelijk is en zou kunnen worden toegepast in andere continenten. Welke zin zou het immers hebben de ziekte uit te roeien in Europa, als ze elders in de wereld blijft bestaan?
We herinneren eraan dat het in België gaat om de enige vaccinatie die bij wet verplicht is. Het vaccinatieschema werd trouwens gewijzigd: het vaccin wordt in 5 doses geïnjecteerd op de leeftijd van 2, 3, 4, 13-14 maanden met een rappel op de leeftijd van 6 jaar.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 29/10/2002 - 00h00 Wereldgezondheidsorganisatie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tetanus: vaccinatie is om de tien jaar nodig Gepubliceerd op 01/10/2012 - 11h47

Tetanus is een ernstige infectieziekte die zelfs een dodelijke afloop kan hebben. Er bestaat nochtans een heel doeltreffend vaccin voor. U moet dan wel het volledige vaccinatieschema volgen en daarna niet vergeten de inenting om de tien jaar te herha...

Meer artikels