PUBLICITÉ

Pokémon Go is goed voor uw gezondheid!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2016 - 11h44
-A +A

Het is de nieuwste rage, hét spel dat duizenden fans aan zich bindt… en op de zenuwen werkt van al de rest. Het heeft al verkeersongelukken veroorzaakt, het is al gebruikt door Syriërgangers om volgelingen te ronselen, en het wordt gebruikt door restaurants om reclame te maken voor hun zaak. Maar zou u geloven dat Pokémon Go ook nog goed is voor uw gezondheid?

PUB

Pokémon Go en u

U hebt zeker al over deze app gehoord. Ze is gratis beschikbaar voor mobiele telefoons. Het concept is  simpel - de  spelers moeten met hun smartphone kleine virtuele monstertjes vangen, de beroemde Pokémons, en de figuurtjes zo verzamelen. Sommige zijn zeldzaam en kostbaar, andere zijn heel ordinair. Het unieke aan deze app is dat de Pokémonmonstertjes zich in de echte wereld ophouden, of liever dat de echte wereld in het spel geïntegreerd is… De app maakt gebruik van de gps-locatie van uw gsm en waarschuwt u als er in uw buurt een virtuele Pokémon rondloopt zodat u het monstertje kunt vangen.

Het is de eerste keer dat een spel eist om op die manier met de werkelijkheid in interactie te gaan. Men spreekt hier van toegevoegde realiteit, omdat de speler zich bijvoorbeeld in een straat bevindt en er tegelijk de werkelijkheid en de wereld van het spel kan observeren.

Voor of tegen Pokémon Go?

Pokémon Go heeft heel wat negatieve of problematische aspecten. Alweer iets wat ons nog meer verslaafd maakt aan onze telefoons en ons vervreemdt van onszelf - van het besef van  waar we zijn en wat we doen. Het is doorgaans dus niet het soort zaken dat we zouden aanbevelen. Maar in dit geval zou het wel eens positief kunnen zijn. Er zijn al heel wat getuigenissen die erop wijzen dat Pokémon Go mensen - ook mensen die amper hun zetel uitkomen - aanmoedigt om te bewegen en nog meer monstertjes te vinden. En aangezien het even duurt voor je ze vindt én vangt, is de zoektocht onmogelijk met de auto te doen. De speler gaat er dus te voet of desnoods met de fiets achteraan. En alles wat ons motiveert  om meer te bewegen is meegenomen!

Nog een ander positief aspect: Pokémon Go zou sommige mensen helpen die aan angststoornissen lijden. De speelse kant van het spel leidt ze af van de werkelijkheid, waardoor ze hun angsten als het ware om de tuin leiden. Agorafobie, sociale fobie en andere fobieën kunnen niet altijd op tegen de drijfveer om het volgende kleine monstertje te vangen…

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/07/2016 - 11h44
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verslaafd aan videospelletjes? Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Met het spelen van videospelletjes is in principe niets verkeerd. Toch loopt het voor een beperkte groep spelers uit de hand. Hoe herkent u een problematisch speelgedrag en wat valt er aan te doen?

Videogames die u doen bewegen, zijn doeltreffend! Geüpdatet op 15/03/2011 - 14h36

Videogames hebben een zeer slechte reputatie bij de professionals uit de gezondheidssector. Die spelletjes zetten ons, zowel kinderen als volwassenen, aan om meer tijd zittend en passief vóór het scherm door te brengen. Misschien moeten we voortaan o...

Bescherm uw gehoor zoveel mogelijk Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h05

Op elke leeftijd moeten we eraan denken: ons gehoor is een zeer kwetsbaar zintuig dat, zoals elk orgaan, veroudert. Deze veroudering is onvermijdelijk, maar we kunnen toch maatregelen nemen om ze te vertragen of ten minste om te vermijden dat ze vers...

Meer artikels