PUBLICITÉ

Plotselinge dood: en als we dat nu eens zouden kunnen voorspellen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/10/2006 - 00h00
-A +A

Een plotselinge dood komt uiteraard altijd onverwacht. En toch wordt ze volgens een aantal Duitse cardiologen meestal voorafgegaan door voortekens die typisch zijn voor angor (angina pectoris) en makkelijk op te sporen zijn. Vandaar dat de preventie nog stukken beter zou kunnen.

PUB

Kan een plotselinge dood voorspeld worden?

Bij plotselinge dood treedt een abrupte hart- en ademhalingsstilstand op. Als we echter beter de context zouden kennen waarin dergelijke accidenten zich voordoen en bepaalde voortekens tijdig zouden kunnen herkennen, zou dat de preventie en de eerstehulpmaatregelen ten goede kunnen komen.

Duitse cardiologen bevroegen de spoeddiensten en registreerden in totaal 406 plotselinge overlijdens. Die gebeurden in de volgende omstandigheden:

  • 72 % gebeurde thuis,
  • 67 % deed zich voor in het bijzijn van een ooggetuige, meestal een naaste,
  • in 66 % van de gevallen was bij het slachtoffer eerder een hartziekte vastgesteld.


De typische voortekens van angor

De onderzoekers bevroegen ook spoedartsen en getuigen, om te speuren naar voortekens. En inderdaad: in 80 % van de gevallen was er sprake van voorafgaande symptomen.
Ooggetuigen melden in één op de vier gevallen tekens van angor (angina pectoris) die twee uur aanhouden, en in één op de drie gevallen signalen die minder dan 60 minuten duren.
De typische symptomen van angor zijn: een drukkend, beklemmend, brandend of pijnlijk gevoel in de borst dat kan uitstralen naar de nek, de onderkaak of de arm.

Conclusie: plotselinge dood treedt in de meeste gevallen thuis op, in het bijzijn van een naaste en bij patiënten die al een hartziekte hebben.
Eén à twee uur voor het fatale accident doen zich de typische symptomen voor van angor, waardoor de getuige de tijd heeft om de spoeddiensten te waarschuwen.
Vandaar dat de naaste omgeving van risicopersonen goed moeten worden voorbereid, zodat ze weten hoe ze moeten reageren. Het volstaat daarbij niet hen te informeren: ze moeten ook de principes van EHBO onder de knie krijgen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/10/2006 - 00h00 Müller D. et coll., Circulation, 114 : 1146-50, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel een angina? Geüpdatet op 09/01/2012 - 16h05

Heeft uw kind keelpijn ? Misschien is het wel een angina . Maar wat is het verschil tussen een angina en een neus-keelholteontsteking en hoe pakt u ze aan? Alles wat u moet weten over angina en keelpijn .

Oorontstekingen bij kinderen zijn bijzonder pijnlijk! Geüpdatet op 07/02/2006 - 00h00

Inzake pijnbestrijding bij kinderen moet er nog heel wat vooruitgang geboekt worden, vooral bij uiterst frequente aandoeningen zoals oor- en keelontstekingen, die vaak heel pijnlijk zijn. De pijn wordt echter vaak onderschat en dus ondermaats behande...

Bronchiolitis: aanbevelingen voor de ouders Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Bronchiolitis treft jaarlijks duizenden zuigelingen. Het is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is bijgevolg van het grootste belang om preventieve maatregelen te nemen. Wij geven u een overzicht van wat bronchiolitis is en van maatr...

De EHBO-kit Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

U moet absoluut altijd een EHBO-kit binnen handbereik hebben, zowel in huis als buitenshuis. Bovendien moet die al het nodige bevatten…. en regelmatig gecheckt worden.

Meer artikels