PUBLICITÉ

Pleurakanker of mesothelioom

Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00
-A +A

Pleurakanker of mesothelioom is een zeldzame kanker die echter volop in de actualiteit staat: blootstelling aan asbest is immers de belangrijkste oorzaak van pleurakanker, een ernstige kanker van de longvliezen die pas laattijdig symptomen veroorzaakt en waartegen men weinig kan beginnen. In België worden jaarlijks 100 gevallen van mesothelioom gediagnosticeerd. De incidentie stijgt met de leeftijd en mannen worden driemaal vaker aangetast dan vrouwen.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

De pleura of het borstvlies is een dubbel, soepel en glad vlies dat rond de longen ligt: het ene vlies (longvlies) bekleedt de longen en het andere vlies bekleedt de thoraxwand.Bij het inademen (inhalatie of inspiratie) zet de borstkas (of thorax) uit. Dankzij de pleura die als 'interface' dienst doet, zetten ook de longen uit. De pleura kan een haard van kanker worden. Pleurakanker is in 50 tot 70% van de gevallen te wijten aan blootstelling aan asbest, meestal in het kader van een beroepsactiviteit (isolatie, textiel, bouw, filters). Pleurakanker wordt niet veroorzaakt door roken.

Natuurlijk maar gevaarlijk

Asbest is een natuurlijk product, een silicaat van ijzer, magnesium en calcium (dus een mineraal) dat soepele vezels vormt die niet kunnen rotten en vuurbestendig zijn. Canada is de belangrijkste producent van asbest ter wereld. Zgn. 'amfibole' asbestvezels worden gewoonlijk gebruikt voor warmte- en geluidsisolatie en de zgn. 'chrysotiele' asbestvezels worden gebruikt om cement te maken. Inhalatie (of inademen) van amfibole vezels kan pleurakanker veroorzaken. De landen die chrysotiele asbestvezels produceren voor de productie van cement, beweren dat chrysotiele vezels geen pleurakanker veroorzaken. De Europese experts stellen echter dat dat risico zeer waarschijnlijk toch bestaat (maar het is moeilijk in cijfers uit te drukken gezien het naar verhouding vrij laag aantal gevallen van mesothelioom).Ter herinnering, blootstelling aan asbestvezels kan drie soorten aandoeningen veroorzaken:

  • longfibrose (asbestose) met progressieve evolutie naar ademhalingsinsufficiëntie,
  • bronchuskanker (maar we weten dat roken nog een belangrijkere risicofactor is dan asbest),
  • pleurakanker of mesothelioom
De blootstelling aan asbest is soms van zeer korte duur geweest en soms zeer lang geleden (tot 40 jaar geleden). Het aantal gevallen van pleurakanker stijgt met 25% per 3 jaar!

CT-scan (radiologisch beeld): verkalkte (of gecalcificeerde) pleuraplaques door asbestose (blauwe pijlen).

Gepubliceerd op 01/07/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstvlieskanker bij rokers Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Roken is de voornaamste risicofactor voor longkanker . Maar rokers lopen ook een verhoogd risico op andere longaandoeningen zoals pneumothorax (klaplong) en borstvlieskanker (mesothelioom). We nemen de longaandoeningen en het verband met roken onder...

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom Gepubliceerd op 19/02/2013 - 14h26

Borstvlieskanker of kwaadaardig mesothelioom is een zeldzame en heel agressieve kanker. De kanker is moeilijk op te sporen en wordt vaak verward met longkanker. In het merendeel van de gevallen wordt ze veroorzaakt door inademing van asbest .

Wat zijn de symptomen en oorzaken van een klaplong? Geüpdatet op 06/05/2013 - 11h58

Hebt u ademnood, moeite om te ademen , druk op de borst of voelt u zich moe? Misschien hebt u wel pneumothorax, beter bekend als klaplong. Deze ziekte is een aandoening van het borstvlies. Dat is een dun vlies rond de longen. Wat zijn de symptomen? H...

Longkanker: wat zijn de waarschuwingssignalen? Geüpdatet op 10/03/2014 - 17h18

Longkanker staat op plaats twee en drie van de meest voorkomende kankers. Maar het is wel de kanker met het hoogste sterftecijfer. Twee problemen houden de wetenschappers op dit moment bezig, en dat zijn de sterke stijging van deze kanker bij vrouwen...

Meer artikels