PUBLICITÉ

Plat water of bruis: wat kies ik het best voor mijn gezondheid?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/09/2013 - 09h33
-A +A

Water drinken is over het algemeen goed voor onze gezondheid.
Volgens de recentste cijfers drinkt maar een kleine minderheid van de bevolking elke dag de aanbevolen 1,5 liter.

Maar wat moeten we nu precies uitschenken.

Wat is de beste keuze: plat of bruis?

PUB

Spuitwater: wie prik zegt, zegt genot

Het belangrijkste argument voor spuitwater of water met prik is het genot dat het verschaft!
De gasbellen prikkelen onze smaakpapillen. Het koolzuurgas in spuitwater veroorzaakt ook een chemische reactie in de mond. Het lichte prikkelende gevoel dat eruit voorkomt, maakt de ervaring veel complexer dan het drinken van een glas plat water.

Spuitwater, vriend van de diëten
Daarom wordt spuitwater vaak aangeraden als alternatief voor de frisdranken. Het verschaft een smaaksensatie en bevat toch nul calorieën. Uit een studie is bovendien gebleken dat spuitwater een (tijdelijk) gevoel van verzadiging teweegbrengt (1). En dat is meegenomen voor wie enkele kilo’s kwijt wil of toch minder wil eten!

Spuitwater heeft niet alleen voordelen

Maar ook plat of mineraalwater heeft zijn voordelen.

Gas en een opgezette buik
Want wie spuitwater drinkt, krijgt logisch gezien ook gas binnen. Gevoelige mensen krijgen daardoor een opgezette buik of zelfs een onaangenaam opgeblazen gevoel. Daarom worden dranken met prik afgeraden aan mensen met een prikkelbare darm of met gastro-oesofagale reflux.

Mineraalgehalte: gelijkspel
Bruisend water bevat traditiegetrouw bovendien meer mineralen - vooral dan natrium - dan plat water. Mensen die op hun zoutverbruik moeten letten, moeten er bijgevolg zuinig mee omspringen. Anderzijds bevatten sommige merken bruisend water ook calcium, en dat is meegenomen voor wie niet genoeg melkproducten eet (2).

Het mineraalgehalte schommelt wel heel erg, en dat geldt zowel voor de bestaande merken van plat water als voor water met prik. Ideaal is dus dat u er even de etiketten  op naleest en er de merken uitpikt die veel calcium en weinig of geen natrium bevatten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/09/2013 - 09h33

Chem Senses. 2012 Nov;37(9):799-807. doi: 10.1093/chemse/bjs061. Epub 2012 Jul 25.
(1) J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2012;58(5):333-8.
(2) Br J Nutr. 2005 Mar;93(3):339-44.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe werken wij de kilo's van de feesten weg? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 21h02

Uiteraard wordt tijdens de eindejaarsfeesten te veel gedronken en gegeten. Toch is het niet nodig om zich daar zorgen over te maken. Een iets meer beheerste voeding zonder al te grote zelfopofferingen en het opvolgen van een aantal tips verzekeren u...

Flessenwater: de richtlijnen Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Gebruikt u thuis kraantjeswater of flessenwater? Als u voor het laatste kiest, kunt u bij de aankoop alle kanten uit. Maar niet alle soorten flessenwater zijn geschikt. Hieronder vindt u enkele elementen die u kunnen helpen om de verschillende soorte...

Wat drinken en eten bij koorts? Geüpdatet op 14/07/2015 - 10h55

Uw lichaam is aangevallen door een smerige virus en nu ligt u met hevige koorts in bed. U hebt maar zin in één ding: slapen en nog eens slapen. Uw lichaam heeft nochtans vocht en voedsel nodig. Wat kunt u drinken en eten als u koorts hebt?

Zes leuke en slimme tips om uw vochtbalans op peil te houden Geüpdatet op 04/05/2017 - 12h17

Voldoende drinken is belangrijk om in conditie te blijven en uw huid fris en gezond te houden. Bent u een beetje uitgekeken op het eeuwige pure drinkwater? hieronder vindt u zes tips om uw vochtbalans op een leuke en toch gezonde manier op peil te ho...

Meer artikels