Water drinken is over het algemeen goed voor onze gezondheid.
Volgens de recentste cijfers drinkt maar een kleine minderheid van de bevolking elke dag de aanbevolen 1,5 liter.
Maar wat moeten we nu precies uitschenken.
Wat is de beste keuze: plat of bruis?

Spuitwater: wie prik zegt, zegt genot
Het belangrijkste argument voor spuitwater of water met prik is het genot dat het verschaft!
De gasbellen prikkelen onze smaakpapillen. Het koolzuurgas in spuitwater veroorzaakt ook een chemische reactie in de mond. Het lichte prikkelende gevoel dat eruit voorkomt, maakt de ervaring veel complexer dan het drinken van een glas plat water.
Spuitwater, vriend van de diëten
Daarom wordt spuitwater vaak aangeraden als alternatief voor de frisdranken. Het verschaft een smaaksensatie en bevat toch nul calorieën. Uit een studie is bovendien gebleken dat spuitwater een (tijdelijk) gevoel van verzadiging teweegbrengt (1). En dat is meegenomen voor wie enkele kilo’s kwijt wil of toch minder wil eten!
Spuitwater heeft niet alleen voordelen
Maar ook plat of mineraalwater heeft zijn voordelen.
Gas en een opgezette buik
Want wie spuitwater drinkt, krijgt logisch gezien ook gas binnen. Gevoelige mensen krijgen daardoor een opgezette buik of zelfs een onaangenaam opgeblazen gevoel. Daarom worden dranken met prik afgeraden aan mensen met een prikkelbare darm of met gastro-oesofagale reflux.
Mineraalgehalte: gelijkspel
Bruisend water bevat traditiegetrouw bovendien meer mineralen - vooral dan natrium - dan plat water. Mensen die op hun zoutverbruik moeten letten, moeten er bijgevolg zuinig mee omspringen. Anderzijds bevatten sommige merken bruisend water ook calcium, en dat is meegenomen voor wie niet genoeg melkproducten eet (2).
Het mineraalgehalte schommelt wel heel erg, en dat geldt zowel voor de bestaande merken van plat water als voor water met prik. Ideaal is dus dat u er even de etiketten op naleest en er de merken uitpikt die veel calcium en weinig of geen natrium bevatten.
Chem Senses. 2012 Nov;37(9):799-807. doi: 10.1093/chemse/bjs061. Epub 2012 Jul 25.
(1) J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2012;58(5):333-8.
(2) Br J Nutr. 2005 Mar;93(3):339-44.