PUBLICITÉ

Plassen in bed: een probleem van constipatie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/06/2012 - 15h55
-A +A

Sommige oorzaken van bedplassen na het zindelijk worden zijn bekend: een te actieve blaas, een hormonaal probleem,  moeilijk wakker worden van het kind, enz.

Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ook constipatie aan de basis kan liggen van bedplassen.

PUB

Constipatie en plassen in bed: wat is het verband?

Als een kind verstopt is, kan het gebeuren dat de ontlasting zich ophoopt in het rectum (endeldarm). Dat is het deel van de darm dat zich het dichtst bij de "uitgang", de anus dus, bevindt.

Het rectum bevindt zich vlak in de buurt van de blaas. De stoelgang zal er dus druk op uitoefenen. Het kind kan zijn urine dan tussen twee plasbeurten in moeilijker ophouden, met het onaangename bedplassen als gevolg...

Dat mechanisme is heel eenvoudig op te lossen. Het bestrijden van constipatie is trouwens een van de strategieën die worden aanbevolen bij nachtelijk bedplassen. Maar de studie gaat nog een stap verder en toont aan dat bij sommige kinderen de stoelgang zich in het rectum ophoopt terwijl er geen duidelijke tekenen van constipatie zijn.

Tijdens het onderzoek raakte het bedplas-probleem van deze kinderen opgelost zo gauw de constipatie behandeld werd. Dat gebeurde met een laxerend middel of een lavement.

Hoe kan ik constipatie ontdekken als mijn  kind in bed plast?

Men spreekt van constipatie als iemand zich minder dan drie keer per week kan ontlasten, en/of als de stoelgang hard en droog is en moeilijk uit te scheiden is.

Maar als een kind ontlasting in zijn rectum ophoopt, zijn deze twee symptomen niet altijd zichtbaar. Het kind zal zich bijvoorbeeld regelmatig ontlasten, maar daarbij zijn rectum niet volledig ledigen.

Daarom hebben de auteurs van de studie röntgenstralen gebruikt om vast te stellen welke kinderen last hadden van constipatie.

Men zal nu wel niet op basis van één studie aanraden om alle kinderen die in bed plassen aan zo’n radiografisch onderzoek te onderwerpen. In de meeste gevallen lost het nachtelijk bedplassen zich trouwens vanzelf op! Maar als uw kind last heeft van bedplassen en dat weegt op zijn dagelijkse leven, als het er moeilijk mee om kan en u een behandeling met medicatie overweegt, is het misschien nuttig om vooraf de mogelijkheid van constipatie aan te kaarten bij de kinderarts.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2012 - 15h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2012 - 15h55

(1) Hodges, S.J. et al., Urology, 2011; DOI: 10.1016/j.urology.2011.10.015
(2) ScienceDaily. Retrieved June 13, 2012, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2010/12/101213071111.htm
(3) Aubert, D. Et al., Prog Urol, 2010, 20, 5, 343-349

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen Gepubliceerd op 24/10/2011 - 13h02

Sommige kinderen lijden aan nachtelijke enuresie , of bedplassen , met andere woorden aan bedplassen en dat op een leeftijd waarop kinderen 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familia...

Meer artikels