PUBLICITÉ

Plantensterolen: waar gaat het precies om?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 12h53
-A +A

U hebt vast al gehoord van plantensterolen, stoffen die (onder meer) aan bepaalde margarines worden toegevoegd om het cholesterolgehalte te verlagen. Maar weet u wat voor stoffen het precies zijn en hoe ze werken?

PUB

Plantensterolen: geen cholesterol… Maar bijna!

Plantensterolen zijn stoffen die in de natuur in heel lage concentraties voorkomen in bepaalde landbouwgewassen, waaronder haver. Deze stoffen zijn interessant omdat ze heel sterk lijken op de cholesterolmolecules - ze zijn er structureel mee verwant -, terwijl ze toch geen cholesterol zijn. Het resultaat is dat ze in de darmen worden opgenomen door de receptoren die zich normaal aan cholesterol binden en zo via deze receptoren in het bloed terechtkomen zonder het risico op hart- en vaatziekten te verhogen, wat normaal wel het geval is met de echte cholesterol. Maar die verlaat nu het lichaam met de stoelgang.

Daarnaast bestaan er ook stanolen. Ze hebben dezelfde eigenschappen als sterolen, maar komen in de natuur in heel lage concentraties voor in planten. De producten die verrijkt zijn met sterolen en stanolen, bevatten hogere concentraties.

Sterolen en stanolen helpen het cholesterolgehalte lichtjes verlagen, maar in combinatie met een vetarme voeding kunnen ze op hun eentje volstaan om een lichtjes verhoogd cholesterolgehalte weer op het juiste spoor te krijgen.

Zijn er risico’s verbonden aan de consumptie van plantaardige sterolen en stanolen?

Nee, zolang we ons beperken tot de concentraties die van nature voorkomen in ons voedsel. Alleen moeten we de levensmiddelen die er bevatten - vooral dan noten en plantaardige oliën - wel in redelijke hoeveelheden gebruiken.

De zaken liggen iets anders voor margarines, yoghurt en andere producten die kunstmatig verrijkt zijn met sterolen en stanolen. Spreek er in dat geval beter eerst over met uw huisarts zodat u een idee hebt van wat wel en niet kan. Maar voor de meeste gevallen gelden de volgende regels:

  • Met sterolen en stanolen verrijkte producten verliezen een deel van de stoffen als ze te lang in de koelkast blijven staan; verbruik ze dus zo snel mogelijk!
  • Eigenlijk zouden alleen mensen met een sterk verhoogde cholesterol met sterolen en stanolen verrijkte producten moeten gebruiken.
  • Blijf ook zeker altijd fruit en groenten eten; veel met sterolen en stanolen verrijkte producten eten, kan het carotenoïdengehalte in het bloed verlagen.

Slotsom: producten die verrijkt zijn met sterolen en stanolen zijn al vele jaren in de winkelrekken te vinden en lijken geen enkel risico in te houden. Dat is echter geen reden om er zo veel mogelijk van te eten: bij meer dan drie gram sterolen en stanolen per dag gaat het effect op de cholesterol verloren!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 12h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels