PUBLICITÉ

Planten voor een goede nachtrust: valeriaan, lavendel en passiebloem

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/07/2017 - 13h52
-A +A

Valeriaan is dé ster onder de planten die 'helpen de slaap te vinden'. Maar het is niet de enige plant die kan helpen. Een korte kennismaking.

PUB

Valeriaan, de slaapreflex bij uitstek

Als er één plant is die bekend staat als slaapmiddeltje, dan is het valeriaan wel. Hier in Europa is de plant op veel plaatsen te vinden. Ze heeft rustgevende eigenschappen die stress helpen verminderen. Volgens diverse studies vermindert ze ook de tijd die we nodig hebben om in te slapen en verbetert ze ook de slaapkwaliteit. Aan dit dubbele kalmerende en slaapbevorderende effect dankt valeriaan zijn bijnaam van plantaardig valium. Maar valeriaan moet wel verschillende dagen na elkaar worden genomen voor het effect voelbaar is.

In welke vorm neemt u valeriaan het best?
het zijn de ondergrondse delen die gebruikt worden (de wortel en de knol). Aangezien de actieve stoffen van valeriaan heel kwetsbaar zijn, zal de plant het beste werken als u ze in poedervorm of capsules koopt, bijvoorbeeld bij de apotheker.

Er zijn nog nooit negatieve effecten vastgesteld bij valeriaan. Toch wordt ze puur uit voorzorg afgeraden aan zwangere vrouwen.
 

Lavendel, nog een vriend voor een goede nachtrust

Lavendel heeft ontzettend veel goede eigenschappen. De plant is goed voor de huid en bevordert de spijsvertering, maar ze heeft ook sterke rustgevende eigenschappen. Het andere grote voordeel is dat ze makkelijk te vinden is, in de winkel of gewoon in uw tuin.

In welke vorm neemt u lavendel het best om beter te slapen?
In de vorm van etherische olie.  Als u enkele druppels lavendel in de slaapkamer vernevelt voor u gaat slapen, zult u snel ontspannen en heel snel in een verkwikkende slaap wegzinken. Maar ook een simpele thee van lavendelbloempjes is heel relaxerend.

Zijn er contra-indicaties?
Neen, helemaal geen!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2014 - 15h11 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/07/2017 - 13h52

Phytothérapie - la santé par les plantes, éd. Vidal.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Acht etherische oliën om mee op vakantie te nemen! Gepubliceerd op 23/07/2013 - 15h09

Etherische oliën zijn makkelijk mee te nemen op reis en zijn bijzonder nuttig voor de kleine en grote zomerkwaaltjes. Maar welke moet u kiezen om in uw bagage stoppen en welke voorzorgen moet u nemen? Onze tips voor enkele problemen die u kunnen over...

Eindelijk goed slapen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Velen onder ons klagen over tijdelijke of blijvende slaapstoornissen. Oorzaken: stress, zorgen of een ongezonde levensstijl, stuk voor stuk factoren die onze nachtrust kunnen verstoren en in mindere of meerdere mate problemen kunnen veroorzaken in on...

Meer artikels