Planten tegen vervuiling: kweek ze thuis en op het werk!

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 21/07/2014 - 14h44
-A +A

Het principe is eenvoudig: de lucht zuiveren via planten.

De lucht binnenshuis (thuis, werk, enz.) is nog meer verontreinigd dan de buitenlucht, zo blijkt uit onderzoek.

Goed gekozen planten zorgen voor een meer gezonde binnenlucht, dat is het goede nieuws!

PUB

Planten absorberen verontreinigende stoffen

Het leefmilieu bevat heel wat verontreinigende stoffen.

De meeste materialen ontwikkelen vluchtige of snel verdampende organische stoffen (VOS) die extreem toxisch kunnen zijn. De meest voorkomende stof is formaldehyde.
VOS zijn bijvoorbeeld afkomstig van meubels, lijm, vernis, oplosmiddelen, lak, enz., maar ook van kleren die van de droogkuis komen, keukenmateriaal, boeken- of andere rekken, tapijten, deodorants en parfums, isolatiemateriaal, drijfgassen, verbrandingsmateriaal (gas, hout, sigaretten, enz.) en ook douchewater (chloroform)!
Verluchten is een van de beste remedies om de concentratie aan VOS te doen dalen, maar ook planten kunnen een handje helpen.

Bladeren van bepaalde planten absorberen de verontreinigende stoffen die in de lucht zitten en die in de wortels omgezet in organische producten die als basisvoeding dienen voor de plant. Elke plant heeft zijn eigen bijzonderheden en voorkeuren. 

Kortom, in elke ruimte is een bepaalde hoeveelheid verdampende organische stoffen (VOS).

Luchten is een van de beste manieren om te concentratie aan VOS te verminderen, maar het houden van planten binnen in huis of op bureau blijkt ook een hele interessante oplossing te zijn.

De bladeren nemen de vervuiling in de lucht op, waarna deze in organische stoffen, basisvoedsel voor de plant, worden omgezet in de wortels. En elke plant heeft zijn eigen karakteristieken en voorkeuren.

Welke planten zijn doeltreffende luchtzuiveraars?

Plants for People (de naam van een internationaal initiatief dat informatie verspreidt over de weldaad van planten in de werkomgeving) vermeldt op zijn site een lijst van planten die doeltreffend zijn in functie van het soort verontreinigende stoffen die ze kunnen afbreken (zie verder).
Op de site staat nog een andere beknopte maar handige lijst:

  • Tabaksrook: sansevieria, chlorophytum, pothos dracanea.
  • Elektronica (computers, televisietoestellen, hifiketens, video, enz.): cactus.
  • Verf, detergenten, tapijtlijm, meubels in triplex, isolatiemateriaal, kleurstoffen: klimop, aloé vera, ficus.
  • Oplosmiddelen: chrysanten.

Planten helpen ook bij het bestrijden van microben, schimmels en andere verontreinigende stoffen die geen VOS zijn. "Coniferen, dieffenbachia, begonia's, chrysanten en geraniums scheiden antibacteriële en zelfs antibiotische stoffen af", zo klinkt het.

Planten met bladeren die geel, bleek of zwart worden hebben niet noodzakelijk behoefte aan water. Mogelijk lijden ze aan een overdosis VOS. Aan u om op zoek te gaan naar de oorzaak!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache le 21/07/2014 - 14h44

www.plantsforpeople.org

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Uw huis opknappen zonder luchtvervuiling, het kan! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Misschien hebt u zin om uw muren een nieuw laagje verf te geven. Let er dan wel op dat u geen vervuiling in huis veroorzaakt en besteed de nodige aandacht aan de keuze van uw verf ... Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor vernis om hout te behandelen e...

Vervuilde lucht in huis? Planten kunnen helpen! Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

De lucht die we inademen raakt almaar meer vervuild . Erger nog, de vervuiling binnen in huis is nu al slechter dan buiten. We brengen nochtans het grootste deel van onze tijd binnen vier muren door, thuis of op het werk! Maar er is goed nieuws, want...

Vervuiling in huis: zoek de haarden Geüpdatet op 07/01/2013 - 09h41

Wist u dat er in uw woning heel wat vervuilende stoffen en organismen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid ? Enkele eenvoudige maatregelen tegen vervuiling in huis kunnen ons veel problemen besparen, zeker omdat we zo’n 80% van onze t...

Meer artikels