PUBLICITÉ

Planeet Autisme

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 20/07/2004 - 00h00
-A +A

Ze hebben geen idee van onze kijk op de dingen. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe zij de wereld zien. Wie zijn deze aardbewoners die op het eerste zicht functioneren zoals u en ik? Een bezoek aan planeet Autisme.

PUB

Letterlijk

In de film Rainman speelt Dustin Hofman een autistische man, Babbitt. Op een bepaald ogenblik steekt hij de straat over. Plots springt het voetgangerslicht op rood. Prompt houdt hij halt en blijft in het midden van de weg wachten tot het licht weer op groen springt. Voor een mens met autisme betekent groen, stappen en rood, stoppen. Hij houdt geen rekening met de context en neemt alles letterlijk.

Chaos

Wanneer wij informatie verwerken bekijken we het volledige plaatje. Mensen met autisme focussen zich op de details. Wij zoeken naar overeenkomsten, zij naar verschillen. Al wij vijf stoelen hebben gezien weten we hoe een stoel in elkaar zit. Iemand met autisme moet honderd verschillende stoelen zien voor hij zich vertrouwd voelt met het begrip stoel. Omdat het voor mensen met autisme zo moeilijk is om zich vertrouwd te voelen met dingen en mensen zit elke dag vol nieuwe prikkels en onverwachte gebeurtenissen. De wereld is voor hen een chaos en het kost veel moeite om dag na dag die overvloed aan informatie te verwerken.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 20/07/2004 - 00h00 Planeet Autisme. Denkproces ontleed. Universiteit Gent juni 2004. nr 163:10-12.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Autisme, geboortegewicht en vroeggeboorte Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h45

Onderzoeken wijst op het verband tussen autisme enerzijds en een laag geboortegewicht en of prematuriteit anderzijds. Om voorlopig nog onbekende redenen is dat verband niet hetzelfde bij jongens dan bij meisjes.

Autisme: nieuwe inzichten in de rol van genetische factoren Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het wordt steeds duidelijker dat genetische factoren een rol spelen bij autisme. Dat werd weliswaar al sterk vermoed, maar was nog nooit onweerlegbaar bewezen. Onlangs werden twee genen op het X-chromosoom opgespoord in twee verschillende families wa...

Autisme: welke tekenen moeten de aandacht van de ouders trekken? Geüpdatet op 27/01/2014 - 10h01

Hoewel autisme een zeldzame ziekte blijft, raakt de aandoening toch almaar beter bekend - ook bij het grote publiek. Maar wat zijn de echte tekenen die de aandacht van de ouders moeten trekken en hen aan autisme moeten doen denken? En hoe zijn de sig...

Meer artikels