PUBLICITÉ

Placenta praevia

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00
-A +A

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

De placenta is het orgaan dat de uitwisselingen tussen moeder en kind vergemakkelijkt. Het komt alleen voor tijdens de zwangerschap. Het bevindt zich meestal boven in de baarmoeder, maar soms (bij 1 zwangerschap op 200) zit het in het onderste gedeelte, d.w.z. bij de baarmoederhals; het kan zelfs de baarmoederhals langs binnen overdekken. De placenta heeft de neiging om aan het einde van de zwangerschap weer te stijgen tot boven in de baarmoeder. Een placenta praevia ("voorliggende" placenta) komt frequenter voor met de leeftijd (drie keer meer op 35 jaar dan op 25), bij vrouwen met baarmoederlittekens (na een keizersnede bijvoorbeeld) en bij een meervoudige zwangerschap. Door die lage ligging kan hij vaginale bevalling (via natuurlijke weg) onmogelijk maken; in dat geval is een keizersnede noodzakelijk. Een placenta praevia kan ook tot een vroeggeboorte leiden en tot een hemorragische shock bij de moeder, na een zware bloeding. Als de placenta praevia niet de binnenzijde van de baarmoederhals bedekt, kan in sommige gevallen toch een natuurlijke bevalling mogelijk zijn, op voorwaarde dat de vrouw strikt gevolgd wordt.

Wat zijn de tekens?

Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en bij wie de baarmoederhals niet bedekt is, hebben soms geen enkel teken. De mogelijke symptomen van placenta praevia zijn: bloedingen, pijn en baarmoedercontracties. Een bloeding vanaf de zesde maand kan wijzen op een scheur in de placenta praevia, wat zowel voor de vrouw als voor de baby een vitaal spoedgeval is. Vanaf die periode kunnen contracties het teken zijn van een vroeggeboorte.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het gevaarlijkste moment van de bevalling Geüpdatet op 03/11/2016 - 14h14

De nageboorte of het uitdrijven van de placenta vindt plaats meteen na de geboorte van de baby. De ouders zijn dan met hun volle aandacht bij hun pasgeboren kindje en zien dat dan ook vaak als een pure formaliteit. Het is nochtans de gevaarlijkste fa...

Vocabularium over zwangerschap Geüpdatet op 01/02/2005 - 00h00

Het verhaal van de ooievaar kennen we al lang. Maar als je echt zwanger bent en de arts met zijn uitleg begint, verdrink je algauw in zijn informatie en vind je het allemaal zo ingewikkeld…

Prenataal onderzoek Geüpdatet op 14/02/2003 - 00h00

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

Meer artikels