PUBLICITÉ

Placenta opeten na de bevalling is geen goed idee

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/06/2015 - 11h03
-A +A

Na de bevalling je eigen placenta opeten? Jawel, dat is de nieuwe trend. In dit orgaan vindt tijdens de zwangerschap de bloeduitwisseling plaats tussen de moeder en het kind. Bij de geboorte wordt het dan uitgestoten en sommige vrouwen kiezen ervoor om het na de bevalling op te eten.

PUB

Waarom de placenta eten?

De redenen verschillen vaak van de ene vrouw tot de andere. De placenta of moederkoek bevat veel zwangerschapshormonen en zou tal van gezondheidsvoordelen hebben. Vouwen die de moederkoek opeten, zeggen dat de borstvoeding makkelijker is, dat ze minder moe zijn, dat ze na de bevalling geen last hebben van depressies, enz. Het is natuurlijk ook een heel symbolische daad die wijst op de sterke hechting aan die toch wel heel bijzondere periode van de zwangerschap (de vrouwen, en in zeker mate ook de partners, willen niet zonder ritueel afstand doen van een orgaan dat hun baby al die maanden heeft gevoed en beschermd). Soms wordt de handeling ook  ervaren als een soort terugkeer naar de natuur. 

 

Placenta opeten is geen goed idee!

Wat ook de beweegredenen voor deze daad zijn, als men beweert dat ze een heilzame werking heeft op de gezondheid, moet dat ook bewezen kunnen worden met klinische studies. En dat is op dit moment niet het geval. Een Amerikaanse wetenschapster heeft tien studies naast elkaar gelegd die verricht zijn bij mensen en dieren en heeft daarin  geen enkel ernstig bewijs teruggevonden. Er gaan trouwens stemmen op om het risico dat het opeten van de placenta kan inhouden onder de aandacht te brengen. De moederkoek wordt namelijk meer als een symbool behandeld en niet zozeer als voedsel, terwijl hij precies dezelfde risico’s inhoudt als elk ander levensmiddel. De placenta is trouwens ondanks haar imago van voedend orgaan niet altijd heel gezond. Ze moet het bloed van de moeder filteren voor het bij de baby terechtkomt en kan dus nog sporen van onzuiverheden of afvalstoffen bevatten. Als de moeder bijvoorbeeld besmet is met een bacterie – wat vaak gebeurt – zal ook de moederkoek besmet raken.

Slotsom: de placenta opeten is niet verboden en allicht ook niet supergevaarlijk voor de gezondheid. Maar het is ook niet dé inval van de eeuw en helemaal niet het wonder dat sommigen erin willen zien. Laten we het gezonde verstand zegevieren!

Bron: Coyle, C.W. et al., Archives of Women’s Mental Health, juni 2015.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/06/2015 - 11h03
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Het gevaarlijkste moment van de bevalling Geüpdatet op 03/11/2016 - 14h14

De nageboorte of het uitdrijven van de placenta vindt plaats meteen na de geboorte van de baby. De ouders zijn dan met hun volle aandacht bij hun pasgeboren kindje en zien dat dan ook vaak als een pure formaliteit. Het is nochtans de gevaarlijkste fa...

Borstvoeding, een persoonlijke keuze Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Melk is het eerste voedsel dat de baby krijgt en tijdens zijn eerste levensweken heeft de baby veel voeding nodig om de enorme behoeften van het lichaam te dekken. Moedermelk is van nature aangepast aan die behoeften: de moedermelk is samengesteld in...

Meer artikels