PUBLICITÉ

PIP-borstimplantaten in België

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2011 - 18h02
-A +A

De Franse overheid raadt aan om alle borstimplantaten van het merk PIP te verwijderen. Welke maatregelen neemt België?

PUB

PIP-borstimplantaten, ook in België

Het Franse bedrijf PIP (Poly Implant Protheses) heeft een tijdlang onveilige borstimplantaten geproduceerd. Het silicone waarmee het de implantaten vulde, was immers niet conform de regels. Hierdoor verhoogde het risico op een scheur in het implantaat. In 2010 werden bijgevolg alle implantaten van dat type van de markt gehaald. Maar de duizenden vrouwen die dergelijke borstimplantaten dragen, vragen zich wel af hoe het nu verder moet. Ook Belgische vrouwen. Maar om hoeveel Belgische vrouwen het precies gaat, is onbekend. De Franse overheid heeft alvast de verwijdering van alle PIP-borstimplantaten aanbevolen. Maar in België is dat voorlopig niet het geval.

 

In ieder geval is het risico op kanker niet bewezen. Artsen hebben enkel een vermoeden dat die protheses het risico op borstkanker zouden vergroten. En die risico’s gelden uiteraard niet voor de andere protheses op de markt. Er is dus geen reden tot paniek.

 

Maar zoals gezegd, er is wel een risico op scheuren bij PIP-borstimplantaten. En een gescheurd implantaat kan nare gevolgen hebben voor de borst. Aarzel dus niet om uw chirurg te raadplegen, zodra u een probleem ervaart met uw implantaat: verandering van vorm, oncomfortabel gevoel, textuurverandering enz. U kunt ook contact opnemen met de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie, via e-mail [email protected] en uw klacht uitleggen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2011 - 18h02
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstprothesen: wat nu? Gepubliceerd op 31/01/2012 - 11h01

Sinds het schandaal met de PIP-borstprothesen heerst er grote ongerustheid bij veel vrouwen die een operatie hebben ondergaan om mooiere of grotere borsten te krijgen. En wat moeten vrouwen nu doen als ze vinden dat hun borsten te klein zijn?

Vijf vragen over borstprothesen Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Borstprothesen dienen niet alleen om de grootte van de borsten te veranderen. Nu de overlevingskansen na borstkanker gestegen zijn, vermeerdert ook het aantal vrouwen die na een mammectomie borstprothesen nodig hebben. U vindt hieronder nuttige en pr...

Siliconen implantaten: gevaar voor scheuren Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Nu bewezen is dat borstprothesen op basis van siliconen het risico op kanker en auto-immuunziekten niet verhogen, mogen ze opnieuw gebruikt worden in Frankrijk. Blijft echter het risico dat de zak scheurt. Dat risico werd onlangs opnieuw geëvalueerd....

Meer artikels