PUBLICITÉ

Pindanoten, zwangere vrouwen en wetenschappelijke studies

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/12/2013 - 11h03
-A +A

Een nieuwe studie brengt nieuwe gegevens over de consumptie van noten en vooral dan pindanoten tijdens de zwangerschap. Hoe moeten we ze interpreteren?

PUB

Noten tijdens de zwangerschap: aan te raden of niet?

Allergieën voor pindanoten en andere noten komen meer en meer voor, vooral dan die voor pindanoten. Het is een van de ergste allergieën die er bestaan en ze kan leiden tot een levensbedreigende anafylactische shock.
Specialisten zoeken al enkele jaren naar manieren om het aantal kinderen met deze allergie naar omlaag te halen. Een tijdlang werd aangeraden om geen noten en pindanoten te eten tijdens de zwangerschap. Dat gold vooral voor vrouwen die in hun familie mensen met deze allergie hadden.

Maar de wetenschap staat niet stil…

Vorige week is een studie verschenen die werd gevoerd bij 8000 kinderen. Uit de resultaten blijkt dat noten eten tijdens de zwangerschap in werkelijkheid het ongeboren kind beschermt tegen het risico op een allergie.

Wat moeten we ervan denken nu de studies elkaar zo tegenspreken?

 

Eén zwaluw maakt nog de lente niet, één wetenschappelijke studie maakt nog de wetenschap niet

Wetenschappelijke studies kunnen niet «in het luchtledige» geëvalueerd worden. Eén enkele studie vormt trouwens nog geen absoluut bewijs. Om echt erkend te worden, moet een resultaat kunnen worden overgedaan - door een ander team of een ander laboratorium, in een andere regio, enz. Wetenschap is nu eenmaal mensenwerk. Fouten, manipulatie of abnormale resultaten zijn altijd mogelijk.

Daarom is het altijd nodig om een resultaat te vergelijken met soortgelijke studies die al in het verleden zijn gevoerd.

 

Noten en zwangerschap: onduidelijkheid troef!
Als we in dit geval wat dieper gaan graven, blijkt dat de raad om tijdens de zwangerschap geen noten te eten niet ondersteund wordt door stevige wetenschappelijke bewijzen. Om te beginnen heeft het niet bijgedragen tot een daling van het aantal gevallen van allergie, wat er toch op wijst dat het zijn doel voorbijschiet. Eerdere studies over dit onderwerp leken er trouwens op te wijzen dat de consumptie door de moeder het risico niet deed stijgen. Verder bleek er ook uit dat alleen contact na de geboorte een rol speelde in het ontwikkelen van een allergie.

Conclusie: voorlopig is er geen reden om zwangere vrouwen het eten van noten en pindanoten te ontzeggen.

En vooral: als u een artikel leest over een wetenschappelijke studie die de informatie die u hebt lijkt tegen te spreken, neem dan de tijd om het wat te doorgronden. Soms brengt een studie echt wel verandering of levert ze een onweerlegbaar bewijs. Maar soms zijn het vooral de gangbare ideeën die moeten veranderen!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/12/2013 - 11h03
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken en foetussen : opgelet voor hun hartjes! Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Roken tijdens de zwangerschap houdt onmiddellijke risico's in: miskraam, placentascheur, te vroeg bevallen, een baby met ondergewicht, … Op langere termijn kunnen deze negatieve gevolgen ook een weerslag hebben op de intellectuele ontwikkeling en de...

Meer artikels