PUBLICITÉ

Pinda's: opgelet voor allergieën!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/12/2005 - 00h00
-A +A

Pinda's zitten vaak verborgen in eetwaren en kunnen min of meer ernstige allergische reacties veroorzaken. Vaak is het moeilijk om ze volledig te vermijden, want ze worden kwistig gebruikt. De diagnose omvat tests om eventuele kruisallergieën op te sporen.

PUB

Pinda-allergieën komen frequent voor: ze zijn de tweede oorzaak van voedselallergieën onder de drie jaar en nadien zelfs de belangrijkste oorzaak. Sommigen krijgen meteen symptomen zodra ze pinda's verorberen. Het hoeven zelfs geen pinda's te zijn: het kan evengoed gaan om een product dat er bevat (aperitiefhapjes, gepofte pinda's enz.), of de klachten kunnen optreden na huidcontact of inhalatie. Bij kinderen onder de drie jaar uit een allergie zich vooral door eczeemopstoten. Oudere kinderen en volwassenen krijgen vaker last van netelroos, oedeem, een anafylactische shock, een astma-aanval of spijsverteringsstoornissen.

Welke diagnose?

Allergologische huidtests worden niet alleen uitgevoerd voor pinda's, maar ook voor producten die kruisallergieën kunnen veroorzaken: bonen, linzen, lupinezaadjes, witte bonen, okkernoten, hazelnoten, Braziliaanse noten, cashew-, pecan-, pijnboom- en pistachenoten, erwten, grauwe erwten, soja, … Sommige tests zijn al mogelijk tijdens de eerste levensmaanden. Ze worden altijd uitgevoerd een tijdlang na een allergieaanval. Soms worden orale provocatietests uitgevoerd in een gespecialiseerd ziekenhuis. Ze maken het mogelijk om de reactogene drempel te evalueren en soms ook om na te gaan om welk soort manifestatie het precies gaat.

Waar zitten pinda's zoal in?

Sommige ontbijtgranen, sommige aperitiefhapjes, brood, koekjes, yoghurt, kaas, fijne vleeswaren, gehakt, (oosterse) soep, roomijs, frangipane, hamburgers, vleesvervangers.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aardnotenallergie: geen peanuts! Geüpdatet op 09/11/2004 - 00h00

Het aantal aardnotenallergieën neemt in West-Europa nog altijd toe, vooral bij kinderen. Waakzaamheid is geboden, want aardnoten zijn terug te vinden in heel wat voedingsproducten. Er is maar één oplossing voor de allergiepatiënt: ze volledig bannen...

Meer artikels