Pinda's zitten vaak verborgen in eetwaren en kunnen min of meer ernstige allergische reacties veroorzaken. Vaak is het moeilijk om ze volledig te vermijden, want ze worden kwistig gebruikt. De diagnose omvat tests om eventuele kruisallergieën op te sporen.

Pinda-allergieën komen frequent voor: ze zijn de tweede oorzaak van voedselallergieën onder de drie jaar en nadien zelfs de belangrijkste oorzaak. Sommigen krijgen meteen symptomen zodra ze pinda's verorberen. Het hoeven zelfs geen pinda's te zijn: het kan evengoed gaan om een product dat er bevat (aperitiefhapjes, gepofte pinda's enz.), of de klachten kunnen optreden na huidcontact of inhalatie. Bij kinderen onder de drie jaar uit een allergie zich vooral door eczeemopstoten. Oudere kinderen en volwassenen krijgen vaker last van netelroos, oedeem, een anafylactische shock, een astma-aanval of spijsverteringsstoornissen.
Welke diagnose?
Allergologische huidtests worden niet alleen uitgevoerd voor pinda's, maar ook voor producten die kruisallergieën kunnen veroorzaken: bonen, linzen, lupinezaadjes, witte bonen, okkernoten, hazelnoten, Braziliaanse noten, cashew-, pecan-, pijnboom- en pistachenoten, erwten, grauwe erwten, soja, Sommige tests zijn al mogelijk tijdens de eerste levensmaanden. Ze worden altijd uitgevoerd een tijdlang na een allergieaanval. Soms worden orale provocatietests uitgevoerd in een gespecialiseerd ziekenhuis. Ze maken het mogelijk om de reactogene drempel te evalueren en soms ook om na te gaan om welk soort manifestatie het precies gaat.
Waar zitten pinda's zoal in?
Sommige ontbijtgranen, sommige aperitiefhapjes, brood, koekjes, yoghurt, kaas, fijne vleeswaren, gehakt, (oosterse) soep, roomijs, frangipane, hamburgers, vleesvervangers.