PUBLICITÉ

De pil, verrassende positieve neveneffecten!

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 23/09/2014 - 10h10
-A +A

De resultaten van een grootschalig Brits onderzoek geven aan dat de pil behalve haar contraceptieve werking ook heel wat voordelen inhoudt voor de gebruiksters.

Alles wijst erop dat de pil zelfs goed is voor de gezondheid! Tekst en uitleg door dr. David Elia*.

PUB

Wat is er zo bijzonder aan deze studie, Dr Elia?

Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Philip Hannaford en zijn team en is verschenen in de British Medical Journal. Zo’n 46.000 Britse vrouwen hebben eraan meegedaan. Ze werden in 1968 bijeengezocht op de leeftijd van 29 en werden bijna 39 jaar lang gevolgd. De helft van de vrouwen was toen gemiddeld al vier jaar aan de pil. De groep werd vergeleken met een even groot aantal vrouwen die dit voorbehoedsmiddel toen niet namen en ook nooit zouden nemen. Het is de meest langdurige studie die ooit is uitgevoerd over vrouwen die de pil nemen. En de resultaten zijn opzienbarend.

Wat zijn de voordelen van de pil los van de contraceptieve werking?

Vrouwen die aan de pil waren, hadden om te beginnen minder pijnlijke maandstonden en ook minder last van het premenstruele syndroom (het geheel van symptomen dat ervaren wordt vóór en tijdens de eerste dagen van de maandstonden, zoals een opgeblazen gevoel en/of buikpijn, of pijnlijke en/of  gespannen borsten). Dat was op zich geen verrassing.

Maar er zijn ook tal van voordelen aan de pil die niets met de contraceptieve werking te maken hebben. Om te beginnen werd een daling van het aantal sterfgevallen – alle oorzaken dooreen – vastgesteld met 12%.

Bij gebruiksters van de pil lag het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker lager. Dat was zowel het geval voor dikkedarm-, endeldarm-, baarmoeder- als eierstokkanker. Voor borstkanker was het risico niet gestegen bij vrouwen die de pil hadden genomen.

Het sterftecijfer lag ook lager voor veneuze aandoeningen zoals flebitis, longembolie, infarct en beroerte.

Het sterftecijfer lag ook lager voor aandoeningen van de luchtwegen, van het zenuwstelsel, voor parasitaire en andere infecties en voor geestelijke of psychiatrische  aandoeningen.

Ook genitale problemen en  aandoeningen van de urinewegen kwamen minder voor bij vrouwen die aan de pil waren.

Alleen het aantal sterfgevallen door een gewelddadige dood lag bij gebruiksters van de pil hoger. Dat ietwat ongewone resultaat werd niet teruggevonden in andere vergelijkbare studies, zoals de Nurses’ Health Study, een bekende vereniging van Amerikaanse verpleegkundigen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 28/03/2011 - 14h24 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 23/09/2014 - 10h10

Hannaford P.C. et coll., BMJ, 2010 Mer 11;340:c927. doi: 10.1136/bmj.c927.

* Dr. David Elia is gynaecoloog, hoofdredacteur van het tijdschrift GENESIS, vooraanstaand publicist, publiceert regelmatig in vaktijdschriften en heeft meer dan dertig boeken voor het grote publiek op zijn naam staan.  

 

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Meer artikels