Blog : " Blog van de redactie "
Uit een studie blijkt dat de pil in Frankrijk minder populair is sinds de controverse over het al dan niet verhoogde risico op een beroerte.
Ook in België zou de pil het minder goed doen dan vroeger.
Wat moeten we daarvan denken?

Het “pildebat”
Denk aan de controverse die begin 2013 woedde in Frankrijk. Een aantal jonge meisjes krijgen een beroerte (CVA, cerebrovasculair accident) met soms zeer zware gevolgen, en dienen een klacht in tegen hun pilfabrikant. Eén van de mogelijke bijwerkingen is inderdaad een verhoogd risico op een CVA. Dat risico blijft weliswaar laag, maar daar hebben de slachtoffers uiteraard geen boodschap aan.
Het probleem is dat het om een complexe kwestie gaat. Zo zijn niet alle specialisten het erover eens en zijn de statistieken niet makkelijk te interpreteren. Bovendien gaat het alleen om de pillen van de zogenaamde derde en vierde generatie. Niet evident voor vrouwen om hier wegwijs uit te raken…
Het gevolg was, aldus sommige gezinsplanningsverantwoordelijken en huisartsen, dat veel vrouwen simpelweg weigerden om nog de pil te nemen. Uiteraard met een verhoging van het aantal ongewenste zwangerschappen tot gevolg.
Stoppen met de pil: waarom niet? Maar niet om het even hoe…
De ironie wil dat er al jaren heel wat stemmen opgingen (met als meest bekende wellicht Martin Winckler, een huisarts met gynaecologie als passie, maar ook succesauteur en invloedrijke blogger) om de alleenheerschappij van de pil als contraceptiemiddel in vraag te stellen.
De pil is immers al te vaak een onberedeneerde keuze die bijna automatisch voorgeschreven wordt door niet altijd even deskundige gynaecologen. Niet alle vrouwen slagen er nu eenmaal in om voldoende regelmatig de pil te nemen om de doeltreffendheid ervan te garanderen. Bovendien kunnen sommige geneesmiddelen en spijsverteringsproblemen de werking verminderen.
Vandaar dat veel vrouwen de pil nemen, terwijl ze eigenlijk beter af zouden zijn met een andere vorm van contraceptie, met name duurzamere methoden zoals het spiraaltje of implantaten.
Conclusie: het verminderde pilgebruik wegens een verhoogd beroerterisico is tegelijk goed en slecht nieuws. Als dit u doet nadenken over uw eigen contraceptie, is dat een heel positieve zaak.
Maar als u daadwerkelijk beslist om te stoppen met de pil, zorg dan voor een goed B-plan!