PUBLICITÉ

De pil of het spiraaltje?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/09/2015 - 14h57
-A +A

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het spiraaltje is een zeer interessant alternatief, maar blijft desondanks enigszins miskend omwille van een aantal verkeerde en bovendien hardnekkige ideeën.

PUB

Het spiraaltje: een omkeerbare methode

Het spiraaltje of intra-uterien systeem (IUD) is een omkeerbare methode, waarbij de vrouw, na het wegnemen van het spiraaltje snel weer vruchtbaar wordt. De doeltreffendheid van het intra-uterien systeem is nog groter dan die van de pil (99% tegen 92% volgens de Wereldgezondheidsorganisatie), onder andere omdat er altijd iets mis kan gaan bij het strikt regelmatig nemen van de pil.

Een aangewezen methode in eerste instantie bij 'nullipare' vrouwen

In België wordt het spiraaltje veel minder gebruikt dan de pil. Dat is voornamelijk te wijten
aan de verkeerde gedachte, volgens welke het spiraaltje voorbehouden is aan vrouwen die reeds kinderen hebben en die beslissen om geen kinderen (meer) te krijgen. Deze overtuiging berust op het feit dat men dacht dat vrouwen met een spiraaltje meer kans liepen op infecties, een fenomeen dat tegenwoordig ontkend wordt. Het risico op dit soort infecties is zeer beperkt. Het is voornamelijk slechts aanwezig tijdens de eerste drie weken na het inbrengen van het spiraaltje.
Wereldwijd wordt het spiraaltje tegenwoordig door 150 miljoen vrouwen als anticonceptiemethode gebruikt.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/09/2015 - 14h57

http://www.martinwinckler.com/spip.php?rubrique8

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ