PUBLICITÉ

De pil: nog altijd heel wat misvattingen!

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 25/03/2003 - 00h00
-A +A

De pil mag dan al massaal gebruikt worden, het aantal abortussen blijft toenemen, en dat in alle leeftijdscategorieën. Komt dat door een gebrekkige kennis over contraceptie?

PUB

De pil is ons genoegzaam bekend. Althans, dat denken we. Want ook al wordt ze de laatste jaren massaal gebruikt, het aantal abortussen blijft stijgen, zelfs bij jonge meisjes. Dat betekent dat tieners steeds vroeger seksuele betrekkingen hebben. Bovendien is de pil een populair voorbehoedsmiddel, en denken pubers ten onrechte dat ze perfect geïnformeerd zijn over het onderwerp.

Maar wat weten jongeren tussen 15 en 20 écht over de pil?

Dat is de vraag die het farmaceutische bedrijf Schering stelde aan honderden Belgische jonge meisjes. Dit marktonderzoek bracht echter een verontrustende verwarring aan het licht. Zo weet 23 % van de ondervraagde meisjes niet hoelang het duurt om opnieuw vruchtbaar te zijn nadat ze gestopt zijn met de pil, terwijl 8 % douchen na het vrijen als een betrouwbaar voorbehoedmiddel beschouwt. Erger nog: 8 % denkt dat de pil beschermt tegen aids! Bovendien heerst over de praktische aspecten van de pil al evenzeer de grootste onwetendheid: wanneer ben ik beschermd? Wat moet ik doen als ik last heb van braken of diarree, of als ik de pil ben vergeten te nemen? Stuk voor stuk vragen waarop velen het antwoord schuldig blijven. Duidelijke en correcte informatie volstaat nochtans om heel wat nutteloze vragen en zorgen te vermijden.

Hoe de pil te gebruiken?

De meeste pillen moeten gedurende 21 dagen genomen worden, gevolgd door een onderbreking van 7 dagen. De maandstonden treden op 2 tot 3 dagen na inname van de laatste pil en kunnen ongeveer 4 dagen duren. Om de betrouwbaarheid niet in het gedrang te brengen, is het essentieel om niet langer dan 7 dagen te stoppen. Treedt er binnen drie uur na het nemen van de pil braken of diarree op, dan wijst dit erop dat de pil niet opgenomen is door het organisme. In dat geval is het aan te raden om een extra pil te nemen (uit een reservestrip). Na drie uur wordt de pil geabsorbeerd.

Gepubliceerd door Catherine Rasse, medisch journaliste op 25/03/2003 - 00h00 Persdossier 'De pil in de praktijk' van het farmaceutisch bedrijf Schering.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Een anticonceptiepil die u ononderbroken inneemt Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Een nieuwe anticonceptiepil, Yaz®, heeft twee speciale eigenschappen: haar samenstelling en haar originele wijze van toediening. Naar verluidt zouden vrouwen die deze pil nemen minder menstruatieklachten hebben en minder last hebben van acne. Bovendi...

Pil: de 'quick start' methode Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

De pil is het meest gebruikte en het meest doeltreffende contraceptivum. De enige 'maar' van dit anticonceptivum is dat het vergeten van een pil tijdens de cyclus of het door vergeetachtigheid niet tijdig starten met een nieuwe strip na een pilpauze...

Meer artikels