PUBLICITÉ

Pil kan depressies veroorzaken

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano op 23/09/2014 - 10h14
-A +A

Dat de contraceptiepil efficiënt is, staat buiten kijf, maar soms heeft ze helaas ook bijwerkingen.

Een ervan zijn stemmingswisselingen en meer bepaald depressies.

   Dit effect is al langer bekend en is nu ook wetenschappelijk bewezen.

PUB

Depressie: een van de bijwerkingen van sommige anticonceptiepillen

De anticonceptiepil verhoogt duidelijk het risico op depressie bij vrouwen die al depressieve periodes hebben gehad. Ook bij andere vrouwen verhoogt ze het risico, maar in mindere mate.

In een onderzoek van 2005 (1) zijn bij vrouwen die de pil namen bijna twee keer meer depressies vastgesteld dan bij vrouwen die geen oestroprogestatieve anticonceptiva namen.

Stoppen met de pil hoeft niet!

Als een vrouw orale anticonceptiva neemt (of een patch of anticonceptiering) en zich depressief voelt, loont het misschien de moeite om na te gaan of er een verband is met de pil. Dat betekent nog niet meteen dat ze ermee zal moeten stoppen. Er zijn immers twee elementen die een rol spelen in hormoongebonden depressies.
Het eerste is vitamine B6 of pyridoxine. De oestroprogestatieve middelen werken in op het metabolisme van deze vitamine en kunnen leiden tot tekorten (alcohol en roken kunnen dit nog versterken). Maar vitamine B6 speelt een rol in de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine of dopamine, en die stoffen regelen in belangrijke mate de stemming. Het innemen van extra vitamine B6 is vaak voldoende om de psychische neveneffecten van de pil op te heffen.
Het bijkomend innemen van magnesium zou de resultaten nog kunnen verbeteren. Een studie heeft aangetoond dat de combinatie vitamine B6 (50 mg per dag) en magnesium (200 mg per dag) een invloed heeft op angstgevoelens en premenstruele stemmingsstoornissen zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen(2).

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano le 23/09/2014 - 10h14

(1) Kulkarni, Jayashri, Depression as a side effect of the contraceptive pill, Expert Opinion on Drug Safety, Volume 6, Number 4, July 2007. (2) De Souza MC, Walker AF, et al. A synergistic effect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of anxiety-related premenstrual symptoms: a randomized, double-blind, crossover study. J Womens Health Gend Based Med. 2000 Mar.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h11

Vermoeidheid is een van de symptomen van depressie , maar depressies kunnen uiteraard ook heel wat andere oorzaken hebben. Met andere woorden, het is niet omdat u zich vermoeid voelt dat u ook een depressie hebt.

Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt d...

Meer artikels