PUBLICITÉ

Pil en roken: slecht voor het hart

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

De inname van een oraal anticonceptivum (de pil) verdubbelt het risico op myocardinfarct. Vrouwen die de pil nemen vóór de leeftijd van 40 jaar, moeten dus veiligheidshalve de voorkeur geven aan de minder gevaarlijke anticonceptiva van de derde generatie en moeten vooral zorgen voor een goede leefhygiëne. Vrouwen ouder dan 35 jaar die de pil nemen, zouden zeker niet mogen roken.

PUB
Overzicht

De inname van anticonceptiva kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid. We denken daarbij vooral aan veneuze trombose en hart- en vaatziekten. Reeds lang wordt vermoed dat de pil het cardiovasculaire risico verhoogt, maar dat punt is nog steeds omstreden. Een recente studie brengt hierin meer klaarheid.

Hoger risico

In deze studie werden 250 vrouwen van 18 tot 49 jaar die een eerste infarct hadden doorgemaakt, van 1990 tot 1995 gevolgd en vergeleken met vrouwen zonder antecedenten van infarct. De resultaten tonen aan dat vrouwen die orale anticonceptiva namen, tweemaal meer risico liepen om een infarct te krijgen dan andere. Het risico was hoger bij de vrouwen die een anticonceptivum van de tweede generatie (op basis van D-norgestrel of levonorgestrel) namen en was kleiner bij de vrouwen die een anticonceptivum van de derde generatie (op basis van desogestrel of gestodeen) namen.

Kiezen?

Daaruit mag men uiteraard niet afleiden dat de pil moet worden gebannen als voorbehoedsmiddel. Vrouwen die de pil nemen, moeten wel de risico's kennen en waakzamer zijn. Vrouwen ouder dan 40 jaar zouden eerder een pil van de derde generatie moeten nemen, vooral als ze nog andere risicofactoren vertonen, zoals persoonlijk of familiale antecedenten, of als ze roken.De andere risicofactoren van myocardinfarct moeten worden aangepakt: een gezonde voeding, regelmatige fysieke activiteit en vooral niet roken. De combinatie pil-roken verhoogt immers aanzienlijk het risico op cardiovasculaire accidenten. Vrouwen ouder dan 35 jaar die de pil nemen, zouden absoluut niet mogen roken. Aan u dus de keuze: de pil of sigaretten! En als u niet zonder sigaretten kan, is het misschien beter een spiraaltje te gebruiken in plaats van de pil.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Tanis BC et Coll. N Engl J Med 2001; 345: 1787-93.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil en de risico’s voor hart en bloedvaten Geüpdatet op 28/04/2014 - 11h16

De pil vergroot het risico op flebitis. Het is weliswaar een heel kleine stijging, maar toch genoeg om orale oestroprogestatieve anticonceptie af te raden aan vrouwen die al een cardiovasculair risico hebben. Ter herinnering nog even de contra-indica...

Maakt de pil dik? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 14h10

Heel wat vrouwen zijn ervan overtuigd dat orale contraceptie , of de pil , tot een toename van het gewicht leidt. Wat is ervan aan? Maakt de pil echt dik ?

Meer artikels