PUBLICITÉ

De pil en het risico op trombose

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/09/2014 - 14h34
-A +A

De pil is zonder twijfel de populairste vorm van anticonceptiva. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Zo is het al langer bekend dat ze een iets verhoogde kans op trombose geeft.

Onlangs hebben twee studies verduidelijkt welk type pil het meest te vrezen is.

PUB

De pil en trombose

De pil is hier in het westen de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Toch is al langer wetenschappelijk bewezen dat de oestroprogestatieve pil meer risico geeft op de vorming van een bloedklonter en zo kan leiden tot een veneuze trombose in de benen (flebitis) of - erger nog – tot een longembolie. De pillen van de derde generatie, die overigens heel vaak worden voorgeschreven, zouden net de gevaarlijkste zijn.
Bij het gros van de huidige pillen gaat het om zogeheten combinatiepillen. Dat zijn pillen waarin twee types hormonen gecombineerd worden: een oestrogeen (dat is altijd ethynilestradiol) en een progestatief (dat verschilt van de ene pil tot de andere).

De veiligste pillen de types zijn waarin het progestatief levonorgestrel gecombineerd wordt met een lage dosis oestrogenen. Volgens de onderzoekers geven de pillen van de derde generatie met een progestatief zoals drospirenone (zoals de bekende Yasmin), of cyproterone (zoals de Diane, die vaak gebruikt wordt om problemen met acne te verhelpen) een iets verhoogd risico op trombose dan de pillen met levonorgestrel.

Maar ook de andere pillen zijn niet zonder gevaar. Levonogestrel zou het risico op een veneus incident met factor 4 verhogen, drospirenone zelfs met factor 6,3.

Uit de studies blijkt ook dat het risico daalt naarmate ook het oestrogeengehalte zakt. Afgezien daarvan zijn de gevallen van tromboses algemeen zeldzaam. Volgens schattingen worden op een jaar tijd ongeveer 6 vrouwen op de 10 000 die de pil nemen geconfronteerd met een soortgelijk probleem.

De pil en trombose: een iets verhoogd risico

Het risico op trombose is dus klein, maar het is niet het enige risico dat met het pilgebruik samenhangt. De pil kan namelijk bepaalde parameters van de stofwisseling (glucose, cholesterol…) veranderen en verhoogde bloeddruk in de hand werken… Anderzijds heeft de pil ook voordelen. Ze is makkelijk in gebruik, ze beperkt het premenstrueel syndroom en ze biedt bescherming tegen eierstokkanker.

U hebt het vast begrepen: de keuze van de pil en van het type pil hangt af van het profiel en van de wensen van elke vrouw. Maar in een tijdperk dat veel vrouwen de pil 15 tot 20 jaar onafgebroken nemen, is het goed om te weten dat de pil, ook al wordt ze vaak als vanzelfsprekend naar voren geschoven, niet de enige vorm van anticonceptie is.

Het spiraaltje, vroeger enkel gebruikt door vrouwen die meerdere kinderen hadden gekregen, wordt vandaag meer en meer gebruikt door jongere vrouwen, vooral dan door vrouwen die een vaste partner hebben en altijd een condoom gebruiken (vanwege het risico op mogelijke infecties). Hoe dan ook, de keuze van anticonceptie is stof voor discussie!

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 07/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/09/2014 - 14h34

Astrid van Hylckama Vlieg, PhD, research fellow, Leiden University Medical Center, Netherlands. Van Hylckama Vlieg, A., BMJ online gepubliceerd, 14 aug. 2009. Lidegaard, O., BMJ online gepubliceerd, 14 aug. 2009. Ricardo Azziz, MD, chairman of obstetrics and gynecology, Cedars-Sinai Medical Center; professor of obstetrics and gynecology and medicine, David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil en de risico’s voor hart en bloedvaten Geüpdatet op 28/04/2014 - 11h16

De pil vergroot het risico op flebitis. Het is weliswaar een heel kleine stijging, maar toch genoeg om orale oestroprogestatieve anticonceptie af te raden aan vrouwen die al een cardiovasculair risico hebben. Ter herinnering nog even de contra-indica...

Het gevaar van vierdegeneratiepillen Gepubliceerd op 13/12/2011 - 09h38

Een studie heeft de laatste tijd veel inkt doen vloeien over de risico’s van een synthese hormoon , drospirenon. Dat hormoon wordt gebruikt in vierdegeneratiepillen , zoals Yaz, Yasmine of Yasminelle.

Meer artikels