PUBLICITÉ

Pijnstillers: welke dosis zelfmedicatie mag ik nemen?

Geüpdatet door Michelle Cooreman, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012 - 10h41
-A +A

Slechts enkele pijnstillers zijn zonder doktersvoorschrift in de apotheek verkrijgbaar. Maar soms blijven er van een vorig voorschrift pillen over.

Wat is de maximale dosis paracetamol en ontstekingsremmer die ik bij pijn en koorts mag nemen zonder opnieuw bij de dokter langs te gaan?

PUB

De juiste dosis pijnstiller

Als de ingenomen dosis van een pijnstiller onvoldoende werkt, zal men eerst de dosis verhogen tot de maximale dosis. Wie systematisch een te lage dosis neemt, zal pijn blijven hebben en geneigd zijn om steeds meer pijnstillers te nemen. Dat kan het begin zijn van een verslaving aan pijnstillers.

Een te hoge dosis pijnstiller kan de lever- en nierfunctie in gevaar brengen.

Paracetamol: eerste keuze bij koorts met pijn

Paracetamol is de eerste keuze bij koorts en pijn, bijvoorbeeld bij een verkoudheid. Het heeft evenwel geen ontstekingswerende eigenschappen en zal dus minder geschikt zijn bij gewrichtsreuma of een verstuikte enkel.

Het grootste voordeel van paracetamol is dat het zowel door kinderen als door ouderen goed wordt verdragen.

  • De dosis paracetamol bij kinderen is 10 tot 15 mg per kg lichaamsgewicht per inname, en dit maximaal vier keer per dag.
  • Bij volwassenen is de maximale dosis 4 g per dag. Bij leverlijden wordt aangeraden om onder de maximale dosis te blijven.

 

Initialement publié par Michelle Cooreman, gezondheidsjournaliste le 15/05/2012 - 10h41 et mis à jour par Michelle Cooreman, gezondheidsjournaliste le 15/05/2012 - 10h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

Ibuprofen: 11 voorzorgsmaatregelen Gepubliceerd op 07/09/2011 - 16h29

Ibuprofen is een pijnstiller die verzachtend en koortswerend werkt bij ontstekingen. Het geneesmiddel wordt voor deze symptomen erg vaak voorgeschreven door artsen, maar het is ook zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. In dat geval zijn wel...

Meer artikels