PUBLICITÉ

Pijnstiller risicofactor voor astma

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 21/10/2008 - 00h00
-A +A

Paracetamol betekent een serieuze risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Kinderen die in hun eerste levensjaar de pijnstiller toegediend kregen, hebben 46 procent meer kans om vijf jaar later astma te krijgen.

PUB

Ook grotere kans op eczeem en rhinitis

De cijfers komen uit een internationaal onderzoek bij 205.000 kinderen in 31 landen, in september gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet. Onder leiding van professor Beasley van het Medical Research Institute in Nieuw-Zeeland vonden de onderzoekers naast het verband met astma, een 48 procent grotere kans op rhinitis, dat is een ontsteking in de neus, en een 35 procent grotere kans op eczeem. Voor baby's die een maand lang paracetamol kregen, was de kans zelfs drie keer zo groot dan bij kinderen die geen paracetamol toegediend kregen.
Toch onderlijnen wetenschappers dat de resultaten niet noodzakelijk wijzen op een oorzakelijk verband tussen paracetamol en astma en eczeem. De paracetamol kan net zo goed voorgeschreven zijn om de allergieën te behandelen. Bovendien zijn er vragen bij de gegevensverzameling. Ouders werden gevraagd zich te herinneren of hun kind vijf jaar geleden paracetamol had gekregen, een methode die niet altijd de meest correcte resultaten oplevert.

Verband tussen paracetamol en astma

Volgens professor Beasley en zijn collega's zijn er niettemin sterke aanwijzingen voor een oorzakelijk verband. Zo krijgt een kind ernstiger vormen van astma naarmate hij meer paracetamol gebruikte. De link tussen beide is bovendien gevonden bij verschillende culturen met verschillende medische praktijken, ook in landen die nog niet geïndustrialiseerd zijn. Verder volgden de symptomen van astma op het gebruik van paracetamol en niet omgekeerd. Ten slotte geraakte astma wijdverspreid vanaf dezelfde jaren als paracetamol.
In dezelfde editie van The Lancet verscheen een tweede astmastudie aan het Arizona Respiratory Center van de University of Arizona. Die geeft aan dat volwassenen met astma de ziekte vaak ook al in hun kindertijd hadden. Professor Martinez en collega's volgden 849 kinderen van hun geboorte tot de leeftijd van 22 jaar. Daaruit bleek dat patiënten met volwassenenastma 7,4 keer vaker astma hebben gehad in hun kindertijd, en 14 keer vaker een piepende ademhaling.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 21/10/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Paracetamol viert zijn 110de verjaardag Geüpdatet op 21/10/2003 - 00h00

De pijnstillende en koortswerende werking van paracetamol werd ontdekt eind 19de eeuw. Toch kwamen de eerste paracetamoltabletten pas in de tweede helft van de jaren 50 in de handel.

Meer artikels