PUBLICITÉ

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/05/2009 - 00h00
-A +A

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

PUB

Er bestaan drie pijnstillende geneesmiddelen


Paracetamol, die naast zijn pijnstillende eigenschappen ook behoort tot de categorie van de antipyretica (koortswerende middelen).
Aspirine (of acetylsalicylzuur) en ibuprofen, twee niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, die niet alleen pijnstillend zijn, maar ook koorts- en ontstekingswerend.

Bij voorkeur opteren voor paracetamol


Paracetamol wordt het best verdragen omdat hij het minst bijwerkingen heeft. Paracetamol is trouwens de enige toegelaten pijnstiller tijdens de zwangerschap (op aanraden van de arts of de apotheker).
Als tweede keuze, kan men opteren voor ibuprofen en daarna voor aspirine. Beide zijn echter af te raden aan zwangere vrouwen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/05/2009 - 00h00 Le guide de l'automédication (Gids voor zelfmedicatie), uitg. Vidal.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ibuprofen: 11 voorzorgsmaatregelen Gepubliceerd op 07/09/2011 - 16h29

Ibuprofen is een pijnstiller die verzachtend en koortswerend werkt bij ontstekingen. Het geneesmiddel wordt voor deze symptomen erg vaak voorgeschreven door artsen, maar het is ook zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. In dat geval zijn wel...

12 tips om aspirine goed te gebruiken Gepubliceerd op 11/04/2017 - 12h04

Acetylsalicylzuur , beter bekend als aspirine , is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts , maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling. Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine e...

10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Meer artikels