Pijnloos bevallen: welke oplossingen?

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 09/05/2014 - 11h28
-A +A

U wilt geen epidurale verdoving (of mag er geen hebben)?

Wees gerust: er bestaan heel wat technieken om uw bevallingspijn te helpen verlichten.

Hypnose, sofrologie, yoga, Bonapace-methode, acupunctuur … Ziehier een overzicht!

PUB

Een bevalling moet je grondig voorbereiden

Er bestaan tal van methoden om te bevallen zonder (al te veel) pijn. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gebaseerd op twee basistechnieken:

  • Ademhalingstechnieken, om de baarmoeder (die eigenlijk een spier is) van voldoende zuurstof te voorzien, zodat ze optimaal haar werk kan doen en minder samentrekt.
    Ook goed ademen is een manier om mentaal te focussen en niet te denken aan uw angst en pijn. 
  • Geschikte houdingen om de pijn te verminderen en de weeën te versnellen.
    Aangezien het bekken mobiel is, bieden sommige houdingen het voordeel dat ze de doorgang voor de baby zo groot mogelijk maken.

Voor welke methode u ook kiest, een goede voorbereiding is het belangrijkst! De vroedvrouwen die u bijstaan in de verloskamer, kennen tal van technieken om de bevallingspijn te verlichten: massages, gebruik van koorden om de spieren rond de baarmoeder uit te rekken enz.

Hypnose tegen bevallingspijn

Bij hypnose moet u zich concentreren op iets waarbij u al de rest vergeet en tegelijk actief kunt blijven (om bijvoorbeeld te vermijden dat uw geest afdwaalt als u achter het stuur zit).

Die toestand brengt een dissociatie teweeg tussen het pijnlijke lichaam en de geest: de toekomstige mama dwaalt in gedachten af naar een plek waar ze zich goed voelt, waardoor haar pijn automatisch vermindert. Bovendien kan de vroedvrouw rustgevende mentale suggesties geven die een heel krachtig effect hebben. Het gaat hier niet om bewustzijnsverlies, maar om een bewustzijnsverandering, want achteraf zal de moeder zich de bevalling nog perfect herinneren.

Hypnose vermindert de pijn met ongeveer 50% en de angst zelfs met 50 tot 80%.

Bij de prenatale voorbereiding leren toekomstige moeders om zichzelf in hypnose te brengen. Een techniek die ze heel hun verdere leven kunnen blijven toepassen!

Met wie: een vroedvrouw die een hypnoseopleiding heeft gehad  (hypnotherapeute)

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 09/05/2014 - 11h28

Met dank aan Sabine Peckel, vroedvrouw gespecialiseerd in hypnose, en aan Véronique Cortis, vroedvrouw die een opleiding sofrologie en algemene bevallingsvoorbereiding heeft gevolgd.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid? Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

De voorbereiding op de bevalling Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Men zou het eigenlijk moeten hebben over 'de voorbereidingen' op de bevalling. Ze zijn niet verplicht, maar wel gewenst en ze zorgen voor een plaats voor het kind om geboren te worden, een fysieke voorbereiding maar ook voorlichting en het wegnemen v...

Bevallen in een geboortehuis Geüpdatet op 15/12/2015 - 15h29

In België kunnen vrouwen in een geboortehuis bevallen onder begeleiding van een vroedvrouw. De bedoeling van deze aanpak is om uw baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen en overmatig medicaliseren te vermijden. Hoe werkt het...

Meer artikels