De knie is een van de belangrijkste gewrichten van ons lichaam - en vandaag ook een van de meest belaste. Slijtage van het kraakbeen en pijn zijn dan ook niet zeldzaam. Als er artrose in de knie ontstaat, is de enige oplossing op termijn helaas vaak een prothese plaatsen. Maar als het kraakbeen van de knie nu eens hersteld kon worden, met cellen uit ons eigen lichaam?

Pijnlijke knieën
Pijn, een opgezwollen en onstabiele knie… al die kwaaltjes kunnen ons leven danig vergallen en wijzen op een kraakbeenletsel van de knie.
En onze knieën hebben veel te lijden - onder de leeftijd, door te veel te sporten, door overgewicht, enz.
De knie is tot overmaat van ramp ook een erg complex gewricht. Bij de beweging van de knie zijn ook de onderkant van het dijbeen, de bovenkant van het scheenbeen en de knieschijf zelf betrokken. Deze drie structuren glijden over elkaar heen dankzij het kraakbeen, maar dat heeft de neiging om te verslijten en beschadigd te raken.
Bepaalde symptomen kunnen wijzen op slijtage van het kraakbeen en moeten u alarmeren:
- U hebt last om de trap op te gaan, om van een stoel op te staan of van houding te veranderen.
- Uw knie is gezwollen en voelt warm aan.
- U beweegt zich niet zeker.
Ga in dat geval naar de dokter. Als uw knie niet verzorgd wordt, zal het kraakbeen verder afslijten en zullen de artroseverschijnselen nog verergeren. Het gewricht zal geleidelijk aan stijf worden en pijn gaan doen.
Hoe wordt kraakbeen hersteld?
Er zijn verschillende mogelijkheden om artrose van de knie of andere kraakbeenletsels te behandelen. De leeftijd, de ernst van het letsel en de graad van activiteit van de patiënt zijn daarbij bepalend. Sommige behandelingen zullen de symptomen verzachten, bij andere probeert men het kraakbeen te herstellen.
Zo is er de autologe chondrocyten implantatie (ACI). ChondroCelect is een zogenaamd autoloog regeneratief geneesmiddel voor herstel van kraakbeenletsels. Deze techniek opent verrassende perspectieven.
Bij de ingreep worden kraakbeencellen bij de patiënt weggehaald, in het lab gekweekt en daarna op de plaats van het letsel ingeplant.
De behandeling gebeurt dus in twee fasen, de artroscopie om de kraakbeencellen weg te nemen en de implantatie van de nieuwe cellen. Ze is sinds 2011 door het RIZIV erkend en wordt volledig terugbetaald.
Informatiebrochure over de behandeling van kraakbeenletsels, bestemd voor de patiënt. Informatiebrochure over de behandeling ChondroCelect. http://www.tigenix.com/