PUBLICITÉ

Pijnlijke borsten: een woordje uitleg

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/02/2017 - 11h52
-A +A

We hebben allemaal wel eens pijn in de borsten, maar in sommige gevallen kan de pijn onrustwekkend zijn.

Hieronder zetten we de meest voorkomende vormen van pijn op een rijtje en geven we mee waarop die pijn telkens wijst.

PUB

Als de pijn in de borsten (mastodynie) aan beide borsten optreedt, kan men ervan uitgaan dat het om een algemeen kwaaltje gaat; meestal van hormonale aard.
 

Borstpijn als gevolg van het premenstrueel syndroom

Een teveel aan oestrogenen doet de borsten opzwellen, omdat de lokale stuwing verhoogt en de bloedvaatjes meer doorlatend worden en dus meer vocht vasthouden. De borsten zijn dan gespannen, gevoelig en doen zelfs pijn. Het is een fenomeen dat veel vrouwen elke maand opnieuw kennen, enkele dagen voor de regels erdoor komen. Deze spanning in de borsten maakt deel uit van de symptomen van het bekende premenstruele syndroom, typische tekenen dus die aan regels voorafgaan en die naast het vasthouden van vocht (in de borsten of elders), ook prikkelbaarheid en spijsverteringsproblemen kunnen omvatten.
 

Borstpijn door een hormonale behandeling

Maar gezwollen borsten zijn niet altijd terug te voeren op deze periode voor de regels. Sommige vrouwen hebben precies dezelfde tekenen als ze de anticonceptiepil nemen. Dat betekent dat deze pil voor deze vrouw een te sterk oestrogeen effect heeft en dat een andere pil allicht meer geschikt zal zijn. Sommige vrouwen zeggen het fijn te vinden als ze zien dat hun borsten meer opgezwollen zijn, omdat ze dan een groter maatje van beha kunnen aantrekken. Maar te lang met gezwollen borsten rondlopen, is niet goed… Het teveel aan oestrogeen en het cyclisch opzwellen van de borsten kunnen op lange termijn het risico op een goedaardig letsel van de borst doen toenemen. En een vrouw "met een goedaardige aandoening van de borstklier loopt drie tot vier keer meer risico dan een andere vrouw om borstkanker te krijgen" (1). Het is dus niet aan te raden om permanent een gestoord hormonaal evenwicht te houden.
 

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 30/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/02/2017 - 11h52

Gyneweb

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ