Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie.
Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn en artritis. Door deze vaak voorkomende symptomen niet te herkennen wordt de diagnose van depressie vaak veel later gesteld.

Verband tussen pijn en depressie
De traditioneel gebruikte criteria om de diagnose van depressie te stellen houden geen rekening met lichamelijke klachten als mogelijke symptomen van een depressie.
Het zijn nochtans symptomen die heel dikwijls worden vermeld door mensen die lijden aan een depressie. Deze symptomen moeten worden geklasseerd onder de zogenaamde fysieke symptomen van de depressie. De bekendste zijn een verstoord slaappatroon en een veranderende eetlust.De specialisten wijten dit samengaan van psychische en lichamelijke symptomen aan het feit dat de verwerking van de pijninformatie en de regeling van de stemming in hetzelfde gebied van onze hersenen gebeuren en dat deze twee functies ook gemeenschappelijke zenuwbanen gebruiken.
Pijn en depressie: een miskende link
Geschat wordt dat 75 tot 80 % van de mensen die lijden aan een depressie en daarvoor in behandeling zijn bij hun arts dergelijke symptomen hebben. Als dat bestaande verband niet herkend wordt heeft dat gevolgen voor de diagnose en de behandeling van de depressie.
De lichamelijke klachten die de patiënt uit kunnen de diagnose van depressie verdoezelen en ook een van de oorzaken zijn waarom de diagnose van de depressie pas laat of zelfs niet wordt gesteld. De duur en de ernst van de pijnklachten zeggen trouwens iets over de ernst van de depressie. Als de pijnklachten van iemand met een depressie niet worden behandeld, stijgt de kans dat de persoon in kwestie hervalt.
Depressie is een ziekte die al ondergediagnostiseerd en bijgevolg ook onderbehandeld is. Het zou zonde zijn als klachten over lagerugpijn geïsoleerd zouden worden behandeld, als ze te maken hebben met een depressie...Bij lichamelijke klachten zoals lagerugpijn, artritis, artrose of zelfs buikpijn kan het dus soms nuttig zijn om na te gaan of er een depressie in het spel is. De behandeling van de depressie zal in dat geval op het geheel van de psychische en lichamelijke symptomen gericht moeten zijn.
Rentsch et al., Rev Med Suisse 2009;5:1364-1369