PUBLICITÉ

Pijn kan een symptoom van een depressie zijn

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/06/2013 - 09h53
-A +A

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie.

Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn en artritis. Door deze vaak voorkomende symptomen niet te herkennen wordt de diagnose van depressie vaak veel later gesteld.

PUB

Verband tussen pijn en depressie

De traditioneel gebruikte criteria om de diagnose van depressie te stellen houden geen rekening met lichamelijke klachten als mogelijke symptomen van een depressie.

Het zijn nochtans symptomen die heel dikwijls worden vermeld door mensen die lijden aan een depressie. Deze symptomen moeten worden geklasseerd onder de zogenaamde fysieke symptomen van de depressie. De bekendste zijn een verstoord slaappatroon en een veranderende eetlust.De specialisten wijten dit samengaan van psychische en lichamelijke symptomen aan het feit dat de verwerking van de pijninformatie en de regeling van de stemming in hetzelfde gebied van onze hersenen gebeuren en dat deze twee functies ook gemeenschappelijke zenuwbanen gebruiken.

Pijn en depressie: een miskende link

Geschat wordt dat 75 tot 80 % van de mensen die lijden aan een depressie en daarvoor in behandeling zijn bij hun arts dergelijke symptomen hebben. Als dat bestaande verband niet herkend wordt heeft dat gevolgen voor de diagnose en de behandeling van de depressie.

De lichamelijke klachten die de patiënt uit kunnen de diagnose van depressie verdoezelen en ook een van de oorzaken zijn waarom de diagnose van de depressie pas laat of zelfs niet wordt gesteld. De duur en de ernst van de pijnklachten zeggen trouwens iets over de ernst van de depressie. Als de pijnklachten van iemand met een depressie niet worden behandeld, stijgt de kans dat de persoon in kwestie hervalt.

Depressie is een ziekte die al ondergediagnostiseerd en bijgevolg ook onderbehandeld is. Het zou zonde zijn als klachten over lagerugpijn geïsoleerd zouden worden behandeld, als ze te maken hebben met een depressie...Bij lichamelijke klachten zoals lagerugpijn, artritis, artrose of zelfs buikpijn kan het dus soms nuttig zijn om na te gaan of er een depressie in het spel is. De behandeling van de depressie zal in dat geval op het geheel van de psychische en lichamelijke symptomen gericht moeten zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/06/2013 - 09h53

Rentsch et al., Rev Med Suisse 2009;5:1364-1369

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Depressie: ook lichamelijk lijden Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

De psychische symptomen van een depressie zijn gekend: neerslachtigheid, een laag zelfbeeld, weinig belangstelling, enz. Maar men moet weten dat deze ziekte ook gepaard gaat met fysieke pijn zoals rugpijn, buikpijn en een aanhoudende vermoeidheid. Al...

Depressies tasten ook het lichaam aan Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Artsen hanteren vooral psychologische criteria om een depressie te identificeren. Nochtans komt de ziekte ook lichamelijk tot uiting. Wat zijn de fysieke gevolgen van een depressie?

Meer artikels